Magyar Napló

Megjegyzések egy világhálós „könyvszakmai” vita margójára

Sokáig úgy nézett ki, hogy a magyar könyvkereskedelmet s a kiadók felvásárlásával a könyvkiadást is uraló könyvszakmai kartell modern cenzúraként kiteljesedő, békés terrorja örökké tart, s őrzi a kádári kánon, valamint a könyvnek látszó tárgyak gyártásával foglakozó nagyipar hegemóniáját, és végképp száműzetésbe kényszeríti az intellektuális tartalmakat hordozó, új gondolatokat közvetítő mai magyar irodalmat.

És most mégis áll a bál. Az egyik ingatag monstrum megroppant, a másik falánk terjeszkedésbe kezdett. A MKKE békés protekcionizmusba feledkezett életét kilépések, viták zavarják. Az Osiris Kiadó
vezetője nyílt levélben sorolja a sérelmeket: „a versenysemleges kereskedelem lábbal tiprása, a szakmai minimum megsértése, a folyamatos árrés-emelés”. A panaszáradatot napestig bővíthetném én is, de fölösleges, hiszen ezek a panaszok a jelen rendszerben nem orvosolhatók.

A kizárólag rövidtávú üzleti alapokra helyezkedett „könyvszakma” sose lesz képes felfogni, hogy a könyv nem csupán jól-rosszul eladható termék, és még csak nem is propagandaeszköz, hanem az emberi szellem, a nemzeti sorskérdések megnyilatkozásának tere is. Nem akarja felfogni azt, amivel pedig a szerzetescellákban gondos, művészi áhítattal másolt kódexek kora tisztában volt.
Aki az igazi könyvek üzenetét akarja meghallani és közvetíteni, annak más úton kell járnia, más intézményrendszert kell kiépítenie, más társadalmi és szakmai közeget kell létrehoznia a behódolás helyett az önállóság nehezebb, de egyetlen lehetséges útját választva. Az itt található információk a könyvek hasznos egyáltalán bármilyen típusú vállalkozás. Így a könyv viselkedésének tanulmányozására stratégia rendszer szerencsejáték, hasznos lehet az emberek szeretik a kártyák és a póker. Megszerzett tudást ezekben a könyvekben, akkor lehet alkalmazni a gyakorlatban, például az osztrák oldalon online casino free bonus without deposit.

Kisebbik fiam francia barátja Budapest utcáit járva, a plázakínálattal szembesülve föltette a kérdést: miért nincsenek itt könyvesboltok? Igen, rejlik e kérdésben némi túlzás, de igazság is. Valóban nem létezik olyan üzlethálózat, olyan közeg, amely a hiteles, mai op deze site magyar gondolatokat és szemléletet is közvetítő művek mögött állna.

A teljes könyvforgalomnak (amely az utóbbi hat évben csaknem egyharmadára csökkenve is évi 24 milliárd forintot tesz ki) ma csak mintegy 1-2%-át adják az új, értékalapú magyar könyvek.
A MKKE október 3-i sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 8-10 milliárd forint hiányzik a „könyvszakmából”.

Bűn lenne költségvetési forrásokból az üzleti könyvmogulok szanálására pénzt fordítani. Ellenben az igazi könyvkultúra, a minőségi könyvkiadás pozícióinak hosszú távú javítására nagy szükség volna.

Címke:
publikálta:
17 publikáció
Oláh János

(1942, Nagyberki) költő, író. A Kilencek költőcsoport tagja. 1994-től a Magyar Napló folyóirat főszerkesztője. Greve- (1992), József Attila- (1994), Március 15-e (2007), Bethlen Gábor- (2009), Márai Sándor- (2012) és Partiumi Írótábor díjas (2012). Legutóbbi kötetei: Kenyérpusztítók (hang- és színjátékok, 1993), Vérszerződés (novellák, 2001), Por és hamu (versek, 2002), Száműzött történetek (novellafüzér, 2011), Közel (regény, 2014).

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére