Magyar Napló

Színes programokkal vár a Zrínyi-emlékév

A 2016-os év országos rendezvényeinek sorában a Magyar Napló és az Irodalmi Magazin a Zrínyi-rendezvényeket kiemelt eseményeknek tekinti, Zrínyi-pályázatának eredményhirdetésével, valamint fiatal alkotóinkat felkérő megnyilatkozásaival részt vesz benne. Minden alkotó munkatársunkat, szerzőnket kérünk az évfordulón és az ünnepeken való aktív közreműködésre, részvételre. A rendezvénysorozat eseményeiről folyamatosan tájékoztatást fogunk adni.

image001Színes programokkal vár a Zrínyi-emlékév

Már kaphatók a jegyek a Zrínyi 1566 című rock-musical szigetvári előadásaira, elindult a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév hivatalos weboldala, amelynek keretében a Múlt-kor történelmi magazin különszáma is megjelent. A különszámban érdekes, kevésbé hangoztatott részletek derülnek ki a 450 éve történt eseményekről – hangzott el a június 16-ai, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

„Hiába volt Szulejmán szultán az oszmán birodalom egyik legnagyobb uralkodója, hiába zengték dicsőségét már életében a krónikások, őt sem a kerülte el a régi korok nagyjait gyakran sújtó átok: életének legfontosabb dátumait sem ismerjük pontosan. Így van ez halálának napjával és órájával is, amelyet már szinte az esemény bekövetkeztének másnapján elferdítettek” – írja Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója a Múlt-kor történelmi magazin június 13-án, a Zrínyi Emlékév keretében megjelent különszámában. A lapot olvasva számos egyéb, kevésbé ismert történelmi részletre derül fény: például, hogy miért is köszöntötte János Zsigmond választott magyar király Zimonyban a török szultánt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a különszám mellett több kiadvány is megjelenik a 450 éves évforduló alkalmából. „Az emlékév a történelmi, irodalmi és művészeti tisztulás időszaka is. Számos könyvet jelentetünk meg, köztük olyanokat, amelyek évek óta fiókokban lapulnak. Hazánk költői, írói, zeneszerzői, festőművészei és grafikusai pedig új műveket alkotnak a ránk hagyományozott örökségről. Ezeknek köszönhetően a Zrínyiek, Szigetvár és 1566 sorsdöntő esztendejének hagyománya új formákban, a 21. század művészi nyelvével és lelkiségével él majd közöttünk tovább. Nyomot kívánunk hagyni magunk után és kiáltani: ez a hagyomány olyan, amelyre a jövő magyarságának is szüksége van; nemcsak Egerben, Gyulán és

Szigetváron, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek!” – köszönti Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke a Zrínyi-emlékév június 16-án elindult weboldalán (www.szigetvar-zrinyi1566.hu) az olvasókat. Az oldalt a sajtótájékoztató résztvevőinek figyelmébe ajánlva kifejtette: a honlap az emlékévvel kapcsolatos konferenciákról adnak hírt, de a soron következő programokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Zrínyi Miklós és Szulejmán katonái összeütközésének kerek évfordulója nem csak a tudomány, de a kultúra szerelmeseit is megszólítja. Szigetváron, a Zrínyi Napok keretein belül ismét bemutatják ugyanis a “Zrínyi 1566” című rock-musicalt. Az előadásban Zrínyi Miklóst a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor testesíti meg, de láthatjuk és hallhatjuk a színpadon többek között Szomor Györgyöt, Feke Pált, Mahó Andreát, Vermes Tímeát, Dévényi Ildikót és Blaskó Balázst, vagy éppen Beleznay Endrét, és beleélhetjük magunkat abba a történelmi pillanatba, amikor Zrínyi 300 embere kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt. Szigetváron, a Zrínyi-napok keretében négy napon is színpadra áll a Moravetz Levente által írt és rendezett előadás szereplőgárdája: szeptember 5-én, 6-án, 8-án és 9-én is.

Honlap:

http://www.szigetvar-zrinyi1566.hu

Facebook:

https://www.facebook.com/zrinyiemlekev2016

Hóvári JánosHóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke

DSC_8708 (Copy)Dr. Csorba László köszönti a sajtótájékoztató résztvevőit

Fodor PálFodor Pál, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója

DSC_8728 (Copy)Középen Jánosi Zoltán, az Irodalmi Magazin főszerkesztője

Sasvári_VermesSasvári Károly és Vermes Tímea

Vermes TímeaVermes Tímea

publikálta:
416 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére