Magyar Napló

Megjelent az Irodalmi Magazin legújabb, Móricz Zsigmondról szóló száma

moricz_boritoSzabó Lőrinc Móricz Zsigmondról szóló jegyzetével ajánljuk a legújabb Irodalmi Magazin-lapszámot: „Milyen életerő volt, milyen gazdag tehetség, milyen nyugodt kitartás! Valahogy az egész országot magába gyűjtötte, az egész magyar népet a szellemébe építette. Az embernek, ha vele beszélt, az volt az érzése, hogy személyesen ismert minden várost és falut és tanyát, minden urat és minden parasztot a Duna–Tisza-tájon. Minden múltat és vidéket, eseményt és családfát, minden indulatot és kapcsolatot, kicsiséget és nagyságot. Hajón, vonaton, autón, mindig és mindenfelé találkoztunk alacsony, zömök alakjával. Az ország vándora volt, kezében vastag nádbot; bérletet váltott, ahová csak lehetett, és úgy utazott, mint egy lírikus, rögtönzött megszakításokkal, melyeknek csak ő tudta az értelmét. A tapasztalatoknak olyan bősége gyűlt össze benne, mint senkiben, akivel én irodalomban és irodalmon kívül találkoztam; s az emlékezete épp oly csodálatos volt, mint a megjelenítő erő, amellyel magyar sorsoknak és alakoknak százait, talán ezreit elénk tudta idézni, akár írt, akár csak beszélgetett. Óriási a kincs, amit szellemmé, szellemi rajzzá alakított és emelt a műveiben, és épp oly óriási, amit magával vitt.” (Szabó Lőrinc: Az ország vándora)

Az Irodalmi Magazin legújabb lapszámában súlyos gazdasági és társadalmi kérdéseken is töprenghet az olvasó, amellett, hogy egy varázslatos írói világba nyerhet betekintést. A lapszámban Móricz Zsigmond optikáján keresztül (többek között az általa készített fényképek segítségével is) pillantást vethetünk a második világháború előtti Magyarországra, ahol számos kérdés hasonló módon foglalkoztathatta az embereket, mint napjainkban.  Az Irodalmi Magazin szerzői – a Móricz-életmű újraolvasása jegyében – már nemcsak a nagyregényekre és a körülbelül egy tucat közismert novellára, hanem az író riportjaira, feljegyzéseire, levélváltásaira is figyelmet fordítanak. A tanulmányokban, a megidézett műalkotásokban Móricz alkotói kibontakozásának, művei sajátosságainak és életének – szerelmeinek is – nyomába eredve keresik azt, amit elődeik is közel száz éve már: Móricz Zsigmond alkotóerejének forrásait és természetét

A kiadvány megvásárolható a Magyar Napló Könyvesboltban (1085 Bp., József Krt. 70. Nyitva: H-P: 10-18 óra) 20% kedvezménnyel, vagy megrendelhető a www.magyarnaplo.hu/shop  oldalon, ahol az ár tartalmazza a postázás költségeit.

publikálta:
436 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére