Magyar Napló

Szerzőnk, Jakab-Köves Gyopárka a Reformáció 500! Kortárs Irodalmi Pályázat epika kategóriájának győztese

A Magyar Napló Kiadó “törzsszerzője”, A századelő irodalma antológia egyik szerzője, Jakab Köves Gyopárka /mellette a szintén A századelő irodalma antológiában szereplő Demény Péter (líra) és Miklya Zsolt (különdíj)/ lett a Reformáció 500! Kortárs Irodalmi Pályázat epika kategóriájának győztese. Mindhármuknak gratulálunk!

A reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság korábbi tudományos, oktatási, illetve zenei programjai mellett 2017 végén kortárs irodalmi pályázatot hirdetett. A témamegjelölésnél ezúttal a reformáció szellemi örökségének továbbélésére, jelenkori és utópisztikus megközelítésére került a hangsúly.

A pályázók javarészt a reformációhoz kapcsolódó versekkel és novellákkal jelentkeztek a felhívásra. A beérkezett műveket Szabó András, irodalomtörténész, egyetemi professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Mészáros Márton, kritikus, irodalomtörténész, Horváth Gergely, rádiós műsorvezető, író és Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa értékelte.

Líra kategóriában Demény Péter “A reformáció nélkül” című verse lett a győztes pályamű, Jakab-Köves Gyopárka pedig “A felolvasások” című novellájával vihette haza az első helyezésnek járó díjat epika kategóriában. A zsűri több tagja Miklya Zsolt munkáját külön ajándékkal értékelte.

A nyertes alkotások mellett a Bizottság javaslatára második helyezéseket ezúttal nem hirdettek meg. “A gondolatgazdagság, kreativitás kiemelkedő szempont volt a bírálat során, természetesen a reformáció üzenetét szem előtt tartva. Mindkét helyezett úgy ragadja meg a reformáció esszenciáját, hogy közben egyszerre a mának is szól, minden pátoszt mellőzve, személyesen nekünk, a jelennek üzeni: a reformáció vívmányai nélkül a mai világ nem lenne ugyanaz.” – nyilatkozta Dr. Hafenscher Károly.

A díjazott mű elolvasható ITT 

publikálta:
481 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére