Magyar Napló

Kovács István: Honvédek, hírszerzők, légionisták – A szabadságharc lengyel résztvevőinek életrajzi lexikona 1848-1849 (PDF-kiadvány)

1 000 Ft

„1891. június 15-én Felicjan Szybalski, az 1849-ben Magyarországon harcolt lengyel légió 2. dzsidásezredének egykori tisztje gazdagon díszített fényképalbumot ajándékozott a Nemzeti Múzeum könyvtárának. Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött album a magyar szabadságharc több mint százhúsz lengyel résztvevőjének fotóját tartalmazza. Plohn József mellett így Szybalski nevéhez fűződik a „világcsoda-küzdelemben vérrel áldozók” arcképcsarnokának megteremtése. Plohn József masinája elé állította, ültette az öreg honvédeket, a gazdag vállalkozó, művészetpártoló „Felicjan úr” pedig 1888. március 15-én újsághirdetésben kérte egykori bajtársait, hogy fényképüket, rövid életrajz kíséretében küldjék el neki. Az Oszmán Birodalomban 1849 késő nyarán oltalomra talált lengyel menekültek névsorán kívül – amelyet parancsnokuk, Józef Wysocki tábornok tett közzé emlékiratában – a Szybalski-album fotói sarkalltak arra, hogy a szabadságharc lengyel résztvevőinek életrajzi adatait összegyűjtsem. Amikor huszonnyolc évvel ezelőtt a kutatásba fogtam, nem gondoltam, hogy e munka évtizedekig fog tartani, és azt sem, hogy több mint 3400 ember életét örökíthetem meg. Van, akiét egy mondattal, van, akiét tíz oldalon…”

Cikkszám: 978-615-5465-31-4 Kategória:

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kovács István: Honvédek, hírszerzők, légionisták – A szabadságharc lengyel résztvevőinek életrajzi lexikona 1848-1849 (PDF-kiadvány)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére