Magyar Napló

Doboss Gyula: A Merza-unoka

2 400 Ft

304 oldal, kartonált, ragasztókötött

1957 februárjában egy húszéves fiú egy nyugat-magyarországi kisvárosban megismerkedik egy tizenhét éves lánnyal. Viharos szerelmük tragikusan megszakad, a forradalmár fiatalembert életveszélyes lőtt sebbel szökteti át a határon mentőautóban dr. Anker sebészprofesszor. A fiú azt hiszi, hogy – igaz, önvédelemből – megölte az orgazdát, szerelme, Nelli gyámját.
A Merza-unoka A Merza-napló (Magyar Napló, 2014) folytatása, elmélyítése. Szintén mozaikos szerkezetű, asszociatíve is építkező, fiktív és dokumentumelemeket szintetizáló regény és oral history – túl a posztmodern technikák tanulságain és divatján. Újdonság az előző könyvhöz képest az itt végighúzódó bűnügyi szál. Zsül, aki irodalomtörténész, s egyben főhősként az egyik narrátor is, a maga sajátosan hullámzó, hol bohém-könnyelmű, hol szigorú, sőt keserű világlátásával tárja elénk élete fontos mozzanatait, fordulópontjait. Családi dokumentumok, levelek, emlékfoszlányok fel- és beidézése szövi át az alaptörténetet, melyben a férfilélek kalandjairól olvasunk: szerelmekről, szakmai küzdelmekről – a huszadik század második felének változékony hazai légkörében.
A regényben álmok, víziók, olvasmány- és filmélményekre történő utalások adnak lebegő realitást a felismerhetően valós eseményeknek, figuráknak.

Cikkszám: ISBN 978-615-5195-41-9 Kategória:

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Doboss Gyula: A Merza-unoka” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére