Magyar Napló

Kettős születésnap

Konferenciával és irodalmi esttel ünnepeltük a 25 éves Széphalom Könyvműhelyt és a 20 éves Magyar Napló Kiadót október 11-én a budapesti R33 művészeti műhelyben. A rendezvényen szerzők, szerkesztők, irodalomtörténészek szólaltak fel.

Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a két kiadó évfordulója alkalmából szervezett konferencia témája az irodalmi műhelyek szerepe a Kárpát-medencében. A felszólalók között irodalomtörténészek, írók – Bertha Zoltán, Szakolczay LajosMiklóssy Endre – a két műhely jelentőségéről tartottak előadást. A konferenciát Jókai Anna író nyitotta meg. A rendezvény előadói között volt továbbá Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely vezetője és Oláh János is.

Mezey Katalin az MTI-nek elmondta: a Széphalom Könyvműhelyt 1989-ben alapította az Írók Szakszervezete által létrehozott alapítvány, hogy segítsék a publikációs gondokkal küszködő írókat. Az első kötet egy erdélyi nemzedéki antológia volt, ezt a Magyar irodalom évkönyve követte, amely 2008-ig – amikor anyagi gondok miatt a kiadását felfüggesztették – rendszeresen megjelent.

A kiadó neve egyértelműen Kazinczy Ferencre utal, aki a 18. század végén újjászervezte a magyar irodalmat – mutatott rá Mezey Katalin, hozzátéve, hogy a rendszerváltozás előtt azt tűzték ki célul, hogy az állami irányítás alatt álló irodalmi élet helyett újra az írók kezébe kerüljön a szakmai irányítás.

Mezey Katalin; Oláh János Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely és Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője a születésnapi tortákkal.

Szerinte a célok elérését nagyban befolyásolták az elmúlt évtizedek politikai változásai, de a könyvpiac koncentrálódása is, hiszen három nagy kereskedőlánc uralja a könyvpiacot. Mint fogalmazott: ma már a politika nem direkten szól bele a kiadók munkájába, viszont gazdasági eszközei révén ugyanolyan erős befolyása lehet, mint a rendszerváltozás előtt (Mezey Katalin erről a témáról írt tanulmánya honlapunkon is elolvasható).

Mint a kiadó vezetője hangsúlyozta, a Széphalom megőrizte nonprofit jellegét, igyekeztek mindig “az írók kiadójaként” dolgozni. 1990-től jelentettek meg szépirodalmi és gyermekköteteket, azóta a kínálatot az európai kortárs irodalom is színesíti, például holland, belga, francia, lengyel, finn, svéd írók műveit adják ki. Az eltelt 25 évben mintegy 600 mű jelent meg a könyvműhely gondozásában.

A Széphalom a fiatal tehetségek mellett nagy hangsúlyt fektet három életműkiadásra is: Várkonyi Nándor íróéra, Karácsony Sándor pedagógiai, filozófiai íróéra, valamint Jókai Annáéra, akinek az új köteteit is gondozzák.

Oláh János a Magyar Napló Kiadóról elmondta: a vállalkozás a modern népiség és az újrealizmus legfontosabb műhelye. A múltat felidézve megjegyezte, hogy csaknem 15 évig “iszonyatos ellenszélben” dolgoztak, az utóbbi öt évben viszont jelentős fejlődést értek el, évente mintegy 50 könyvet adnak ki a havi folyóirat, a Magyar Napló mellett, valamint elindították az Irodalmi Magazint is.

A kiadó vezetője szerint az általuk képviselt modern népiségnek a mai napig “száműzött” szerepe van a magyar irodalomban, szerinte sokkal több olvasójuk lehetne, mint ahányhoz ma ténylegesen eljutnak a művekkel. Saját szerepéről szólva megjegyezte, hogy igyekszik az utóbbi években háttérbe húzódni, hogy a saját műveire koncentrálhasson, így megjelent Száműzött történetek címmel az összegyűjtött novelláskötete 2011-ben, az idén Közel címmel egy regénye, valamint kiadás előtt állnak összegyűjtött versei is.
(Forrás: MTI)

Fotógaléria


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére