Magyar Napló

Tudatregény – regényes tudat

Szerb Antal: A Pendragon legenda

(részlet)

Ha Szerb Antal mint szépíró szóba kerül, legtöbbünknek az Utas és holdvilág című regénye jut eszünkbe, és emiatt hajlamosak vagyunk őt egykötetes szerzőként számon tartani, hozzátéve, hogy nincsen azzal semmi baj, ha valakinek csak egyetlenegy, igazán átütő műve van. Persze, ha végigolvassuk novelláit és regényeit, tagadhatatlan, hogy ez a komor-fájdalmas, a lélek holtvágányára került és kiutat nem lelő regény messze kimagaslik a többi közül, sőt első olvasásra úgy hat ránk, mintha nem is ugyanaz az ember írta volna, aki a többi Szerb Antal-művet. A csodát, aminek az Utas és holdvilág átengedi magát, az életműben egy olyan vérpezsdítő kísérlet előzi meg, amelyik azt még kétkedve fogadja.

Szerb Antal első regénye, A Pendragon legenda fogadtatása igen kedvező volt. „Az 1934-es esztendő legkülönösebb könyve” – írta róla egyik recenzense a Magyar Hírlapban. Szerb Antal Dionis Pippidinek címzett levelében így beszél róla: „Émelyítő giccset írtam, de talán pénzt fogok keresni vele. És még ebben a sötét szövegben is felcsillan néhol a tehetség. Mint a többi művemben, amelyekben, ahogyan egy barátom mondja, »szar van, korinthoszi szőlővel«. Majd meglátjuk.”

Címke:
publikálta:
1 publikáció

(1979, Budapest) szerkesztő. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar–kommunikáció szakán végzett 2003­-ban. Azóta a Magyar Naplónál dolgozik, próza­ és olvasószerkesztő. Egy évtizede szerkeszteti Az év novellái antológiasorozatot. Móricz Zsigmond (2009) és „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége” ösztöndíjas (2012). Első kötete: Oroszlánkeringő (novellák és kisregény, 2010).

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül