Magyar Napló

Mezsgye VII

2014. november 29-én a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör, a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportja és Hajdúböszörmény város önkormányzata által megrendezésre került a Mezsgye – Van- e határ művészet és szórakozás között? – programsorozatának VII. állomása. A meghívott előadók között volt Gyulai Sándor, a Bocskai István Gimnázium igazgatója, Szabó Ilona grafikus festőművész, Ferdinandy György József Attila-díjas magyar író, költő, kritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár és Csender Levente író . Az estet Papp-Für János Bella István díjas költő, a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke vezette le.

A program Gyulai Sándor tájékoztatójával kezdődött, aki a helyi gimnáziumot és annak történetét ismertette a megjelenteknek, majd az intézményt művészeti vonatkozásból is bemutatta. Kiderült, hogy Sillye Gábor, akiről a helyi Művelődési Központ és Közösségi Ház kapta a nevét is ebben az intézményben kezdte meg a tanulmányait, Dr. Molnár István, akiről pedig a helyi általános és speciális szakiskolát, kollégiumot és gyermekotthont nevezték el, pedagógusként tevékenykedett az intézményben.  Jelentős kezdeményezésnek bizonyult az önképző körök alakulása már a múltban is, ami megírt dolgozatok és versek felolvasását jelentette, és amely kezdeményezés a mai napig is működik az iskolában; önszerveződő író-olvasó kör néven. Az előadásnak nem a történetiség volt a vezérvonala, volt szó jeles diák költőkről, műfordítókról, és egy kötetet is közre adott az igazgató úr, amiben az iskolába járt tehetséges diákok és az ott tanító pedagógusok verseit közölték, diákköltők antológiája címen.

 

pf2A második előadó Szabó Ilona volt, aki néhány szóban magát, majd a különböző technikákkal elkészített festményekből és rajzokból álló tárlatát mutatta be. Művészeti képzését a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban kezdte, ahol digitális grafikát tanult, majd a Nyíregyházi Főiskola képi ábrázolás szakán folytatta tanulmányait.

A művésznő tárlatának címe beszédes: Az új generáció. A valahonnan valahová elve érvényesül leginkább Ilona kiállításában. Képeit négy csoportra lehet felosztani, az elkészítési módjuk alapján. Az első csoportban a hagyományos/tradícionális technikával elkészített képek kaptak helyet, a másodikban az olajfestmény és az akril, a harmadik felosztásba a digitális grafikus képek, végül a negyedik csoportba a grafikus képregények kerültek.

Külföldi munkáira a közösségi oldalak révén tesz szert képeinek folyamatos feltöltésével, képregény kiadással foglalkozó vállalatok különféle projektekhez kérnek tőle segítséget és számítanak igényes munkásságára.

Ilona főállásban tárlatvezetőként a rendezvény helyszínén; a Maghy Művészházban dolgozik 2011 tavasza óta, emellett az itt megrendezésre kerülő egyéb kulturális programok lebonyolításában is rendszeresen segédkezik.

A rendezvény harmadik állomásaként Ferdinandy György és Csender Levente tartott beszámolót Visszidensek elnevezéssel. Az első kérdés is a címre irányult, mit is jelent az pontosan. Ferdinandy rövid összefoglalójából kiderült, hogy a többszörös emigrációkra utal, az oda-vissza költözésekre és az ebből eredő viszontagságokra. Ezen kívül néhány kötetük bemutatóját és történetét hallhatták a jelenlévők, valamint felolvasásra is sor került. Ferdinandy egy rövidebb terjedelmű összefoglalóját, Csender pedig az egyik novelláját olvasta fel, amiket az előadásuk végén mindenki tapssal köszönt meg.

Az est végén a két hónapja megalakult Másik oldal elnevezésű helyi zenekar tartott klub koncertet, ami méltó levezetésül szolgált a rendezvény hangulatos befejezéséhez.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül