Magyar Napló

Papp-Für János (könyv)éjszakája

Kórtanok és megálmodott csodák

Az olvasás éjszakája Debrecenben is utolérte a könyvmolyokat.

A Libri október 10-én késő délutánra várta az érdeklődőket, akik Forgách András, Papp-Für János vagy Náray Tamás személyére voltak kíváncsiak, és amit néha a vásárlók megtébolyult mozdulatai és a Frei Kávézó „elkészült” kiáltásai bolygattak meg.

Hangos moraj a háttérben – de ez sem zavarta a beszélgetőpartnereket. A hosszú Forgách-felolvasás után családias légkörben fogadtuk Papp-Für Jánost, akivel Papp Sándor beszélgetett.

Polihisztor kortárs költő

Papp-Für János neve biztosan ismerősen cseng azok számára, akik jártasak a kortárs irodalomban. A Nehogy egyedül kötetét tekinti első igazi munkájának – hangzott el a társalgás során. Nemrég a Minden után, kórtanokkal foglalkozó könyve jelent meg, amely eddigi költészetétől eltérő alkotásokat foglal magában. Ebben a képzőművészetből kiemelt ismert és kevésbé ismert alkotók festményeit, képeit próbálja meg szavakkal lefesteni. Nem akar több lenni Picassónál, nem akarja megmagyarázni a festményt, leginkább ugyanazt szeretné visszaadni, mint amit a befogadó lát. Többek között ezekből a kötetekből hallottunk verseket a szerzőtől, és persze betekinthettünk a most készülő Árnyékapa verseibe. A három kötetet összehasonlítva, mintha három Papp-Für Jánossal találkoztunk volna.

Meghittebb légkört teremtett a Másik oldal, kortárs verseket megzenésítő zenekar egyik szerzeménye, melyben gitározik és énekel is a költő. A sokoldalú Papp-Für János közönsége számára tartogat még meglepetéseket, de hogy mit, arra már nem jutott idő, ugyanis már elő is kerültek a Náray-könyvek az asztalra.

IMG_8182 IMG_8188

publikálta:
695 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül