Magyar Napló

A Hungarian FolkEmbassy koncertje

Cigány szólista vendégek és a Hungarian FolkEmbassy koncertje 2015. november 2-án 19.30-kor a Józsefvárosi Galériában majd FolkEmbassy Szabadegyetem a Téli Kertem pincehelységében 21:00 órától

A Hungarian FolkEmbassy, a Józsefvárosi Galéria és az Írott Szó Alapítvány közös szervezésű koncertje
képek (14)
A cigányság a világszínvonalú magyar zene összes műfajában meghatározó szerepet tölt be évszázadok óta. Talán a leglátványosabban a vonós magyar népzene hordozza magán a cigány muzsikusok zsenialitásának kézjegyét. Egy-egy elzárt vidéktől eltekintve Rábaköztől Gyimesig mindenhol a Kárpát-medencében ők őrizték, adták tovább és újították meg a dallamainkat. A keresztelőinken, esküvőinken, temetéseinken, örömünkben-bánatunkban évszázadokon át az ő zenéjük kötötte össze a halandó embert a mindenséggel.

Az autentikus magyar népzene Európa-szerte való képviseletét célul tűző Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség tagjaiként szeretnénk ezzel a koncerttel hangsúlyozni, hogy ez a zenei kincs nem létezne a cigányság nélkül. Olyan szólista barátainkat látjuk vendégül, akik különböző arcait mutatják meg muzsikánknak. Büszkék vagyunk arra, hogy elfogadták a meghívásunkat! A koncerten nemcsak lekísérjük őket, hanem röviden el is beszélgetünk velük arról, hogyan lettek muzsikusok, melyek a legszebb és legnehezebb zenei élményeik, és hogyan látják a magyar zene jövőjét.

Vendégeink:

  • Lakatos Mónika (Budapest-ének) és Rostás Mihály (Nagyecsed-ének, gitár) – autentikus oláh-cigány hallgató Budapestről és pergető Nagyecsedről
  • Csányi Sándor (Szászcsávás, hegedű) – szászcsávási keserves, csárdás, szökő
  • Csukrulya József (Marosvásárhely, cimbalom) – magyarpéterlaki cimbalom muzsika
  • Lakatos Miklós (Budapest, hegedű) – magyar nóták
  • Urszui Kálmán (Kolozsvár, hegedű, harmonika, brácsák) – mezőségi cigány, román, magyar dallamok

Közreműködik Tallián Mariann színművész; Kísér a Hungarian FolkEmbassy

A belépő ára 1000 Ft

Ingyenjegyek és szakmai jegyek igényelhetők a folkembassy@folkembassy.hu címen.

A koncertet örömzene és táncház követi Csányi Sándorral a FolkEmbassy Szabadegyetem és táncház keretében 21 órától a Téli Kertemben, ahol a Bajkó Zenekar is muzsikál.

publikálta:
527 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére