Magyar Napló

A Polska Gazeta és a Magyar Napló közös ünnepi irodalmi estje Krakkóban

Lengyelország nemzeti ünnepén (2015. november 11-én) a Krakkói Chiméra étteremben közös irodalmi esttel ünnepelt a Magyar Napló  és a Polska Gazeta szerzői köre.

Az eseményen részt vett dr. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul asszony, valamint Csizmadia László, a lengyel-magyar civil kapcsolatok keretében az ünnepre érkező és az est létrejöttét támogató Civil Összefogás Fórum szóvivője, Oláh János, a Magyar Napló Kiadó igazgatója, a folyóirat főszerkesztője, valamint lengyel és magyar szerzők.

Az est házigazdájának, Stanislav Markovskinak bevezetőjét követően elsőként a magyar költőket és  verseiket mutatta be és konferálta Jerzy Snopek, a Varsói Egyetem professzora, aki az eddigi legfrissebb magyar verseket  tartalmazó lengyel nyelvű antológia szerkesztője és műfordítója. A magyar költők verseit (lent olvashatók a szerzők és művek listája, illetve a kortárs művek elolvashatók ITT) Tomáš Kollárik színész és Patryk Koterwas gitárművész adták elő, magukkal ragadva a lengyel és a magyar közönséget egyaránt.

Az est második felében a lengyel szerzők olvasták fel műveiket (külön köszönet a műfordítóként remeklő Pászt Patríciának) és énekelték el dalaikat.

Az Estről készült tv műsor megtekinthető ITT

Az est mozgóképen megtekinthető ITT

Magyar szerzők és műveik listája:
Márai Sándor: Mennyből az angyal

Konrad Sutarski: Ha a világmindenség bármely zugában

Utassy József: Őrültek háza

Mezey Katalin: Október hazalátogat

Farkas Árpád: Mikor az öregemberek mosakodnak

Oláh János: Szabadság

Kovács István: Temetheted-e

Nagy Gáspár: Zbigniew Herbert emlékére

Szőcs Géza: Ballada Falábú Jancsiról

Zsille Gábor: Varsó
Lengyel szerzők: Leszek Długosz, Stanisław Markowski, Jan Polowski, Alicija Kondraciuk, Krzysztof Koehler, Tadeusz Śliwiak)

 

Fotók: Huszár Boglárka, Nemes Attila

publikálta:
756 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül