Magyar Napló

Történelem első kézből – Megjelent Kulin Ferenc: A Paktum-fantom című könyve

a-paktum-fantom-kulin-ferencTörténelem első kézből

Kulin Ferenc, aki 1990 és 1996 között a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője, hosszabb ideig alelnöke és elnökségi tagja volt, legújabb könyvében ez alkalommal a rendszerváltás korszakának egyik legnagyobb horderejű eseményét, az SZDSZ-MDF paktumot mutatja be a VERITAS Füzetek sorozatban A Paktum-fantom címmel, amely a Magyar Napló Kiadónál jelent meg.

A közelmúltunkról szerzett tudásunk nem mentes a hamis történelmi tudatot tápláló tévképzetektől. Az egyik tévképzet szerint a rendszerváltozás lényege a kommunizmussal vívott küzdelem volt, egy másik a népiek és az urbánusok egykori csatájának folytatásaként tünteti fel az ezredforduló hazai eseményeit, s egyre „népszerűbbek” azok a memoárok, amelyek az MDF és az SZDSZ közötti paktumban láttatják a korszakfordulót ígérő törekvések félresiklásának az okát. A három „balítélet” szilárd logikai konstrukciót alkot akkor is, ha megfogalmazói és terjesztői nincsenek ennek tudatában. Az 1989/90-es fordulat levezénylésének legradikálisabb jobb- és baloldali kritikusai ily módon egymás kezére játszanak érveikkel, melyekből az olvasó csak arra a következtetésre juthat, hogy a negyedszázada történteknek nincs – nem is lehet – egyértelmű politikai tanulsága. A paktum-fantom című politikai esszé ezeket a tévképzeteket állítja vizsgálódása középpontjába, de nem az a célja, hogy „perújrafelvételt” szorgalmazzon az MDF–SZDSZ-konfliktusok tisztázására. Sokkal inkább az, hogy segítsen megérteni: mik voltak a politika felszíne mögött – a társadalom és a kultúra mélyszerkezetében – azok a kezelhetetlen traumák és feloldatlan feszültségek, amelyek a két párt együttműködését a legalapvetőbb közös érdekek képviseletére is lehetetlenné tették.

A kiadvány megvásárolható a Magyar Napló Könyvesboltban (1085 Bp., József Krt. 70. Nyitva: H-P: 10-18 óra) 20% kedvezménnyel, vagy megrendelhető a www.magyarnaplo.hu/shop  oldalon, ahol az ár tartalmazza a postázás költségeit.

publikálta:
630 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére