Magyar Napló

Emlékpajzs Szigetvárnak – könyvbemutató a Litea Könyvesboltban

2016 azért volt különleges év, mert Zrínyi Miklósról és az 1566-os szigetvári ostromról emlékeztünk meg. A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” emlékévben rengeteg írás született történészek, irodalomtudósok tollából, de zenészek, képzőművészek is ugyanúgy kivették részüket a méltó megemlékezésből. Az év során keletkezett műveket foglalja össze az Emlékpajzs Szigetvárnak című kötet, amelynek bemutatója december 14-én volt a Litea Könyvesboltban.

 

Az est hangulatát Csörsz Rumen István lantjátéka emelte. Hallhattunk dalt a várbeli asszonyok vitézségéről, német nyelvű históriás éneket, valamint horvát éneket magyar fordításban. Ezek a megzenésített szövegek a lant különleges, korabeli hangzásával keverve megadták az est alaphangulatát, és a korabeli világba kalauzolták az érdeklődőket.

Dr. Hóvári János, az Emlékév Emlékbizottságának elnöke köszöntő beszédében röviden összegezte az év eseményeit, amely nemcsak a vár restaurálása és a Szigeti veszedelem új kiadása miatt nevezhető eredményesnek, hanem azért is, mert a művészek között közösség szerveződött. Hóvári János szavaival: „tulajdonképpen egy mozgalom vagyunk már”. Ennek az összművészeti mozgalomnak pedig legnagyobb eredménye, hogy nyomot hagytak a következő generációknak arról, miként látják Zrínyit és Szigetvárat ennyi év távlatából. Hóvári János szerint a múltat ugyanúgy lehet építeni, mint a jövőt – legyen szó a vár restaurálásáról vagy a kötetben megjelent írásokról.

Ezek után Dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője és a kötet szerkesztője mutatta be az Emlékpajzs Szigetvárnak című tanulmánykötetet. A rövid, tömör, de lényegre törő ismertetés előtt egy versét is elszavalta, melyet még húszévesen írt Zrínyi hősiességéről. A vers utolsó sora – „Tanúnak ott áll majd Magyarország” – tökéletesen mutatja a kötet megvalósulásának okát. A cél az volt, hogy egy összegző mű jelenjen meg az Emlékév legfontosabb megnyilvánulásaiból. Az öt fejezetben helyet kap a történészek Sziget-képe, Szigetvár török szemmel, az irodalom, a képző-, fotó- és zeneművészet, valamint a kultusz, hagyomány és ünnep témaköre is. A kötet több új írást is tartalmaz, de javarészt az Emlékév során publikált tanulmányok találhatók benne. Fontos, hogy ezek az írások könyv formájában, összegyűjtve is megjelentek, hiszen a könyv – akárcsak szerzői – megtartja az emléket.

Dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója sorra vette az Emlékévben megjelent könyvek egy részét, külön kiemelve azokat, amelyek angol nyelven is olvashatóak, hiszen kulcsfontosságú, hogy az Emlékévnek nemzetközi eredményei és visszhangjai is legyenek. Fodor Pál hangsúlyozta, hogy egy közösség akkor lehet erős, ha generációról generációra át tudják adni a sűrített hagyományt. Ezt a feladat, továbbá minden kitűzött cél megvalósult az Emlékéven belül. Az év egyik legpozitívabb eredménye, hogy sikerült országossá tenni, társadalmiasítani Zrínyit és Szigetvárat, hiszen születtek olyan művek is (például képregény vagy animációs film), amelyek kifejezetten diákoknak készültek, emellett rengeteg család, csoport látogatott el Szigetvárra ez évben.

Elengedhetetlen szólnunk a kötet borítójáról, amelyen Szabó Tamás emlékműve található. Az, hogy Zrínyinél nincsen pajzs, jelképezi: Zrínyi tudta, hogy meg fog halni. A pajzs motívuma, melyet Akhilleuszhoz és Árpádhoz legalább annyira köthetünk, mint az Emlékévhez, visszaköszön a címben. A pajzs ma a közösség szellemi és fizikai védelmét jelenti, mely körülöleli Szigetvárat.

Kordics Noémi, a kötet segédszerkesztője szerint a kötet kompozíciója is arra utal, hogy a hagyományőrzésnek a jelenhez kell szólnia. 2016 az az év volt, ahol múlt és jelen találkozott, s ez a találkozás értékeket hagyott az utókorra. Mindannyian hálásak lehetünk annak a közösségnek, amely az Emlékév során szerveződött, és – ahogy Mirtse Zsuzsa, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. irodalmi tanácsadója, az est háziasszonya fogalmazott – együtt beszélt ugyanarról. A bemutató családias hangulatban zajlott, melyben a Bakó Annamária által biztosított helyszín és az est résztvevői kiemelkedő szerepet töltöttek be.      Bolla Eszter

publikálta:
695 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül