Magyar Napló

Megnyitó – Arany János üzenetei címmel nyílik köztéri kiállítás a Magyar Írószövetség szervezésében

ARANY JÁNOS ÜZENETEI címmel nyitja meg rendhagyó emlékkiállítását a Magyar Írószövetség Arany János születésének 200. évfordulóján (Megtekinthető: 2018. április 1-ig)

Kiállításunk a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját idézi meg a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany János-emlékévben.
A sokszor kétségek közt őrlődő és sebzett poétát igyekszik megragadni, aki időnként szinte profetikus jövőbelátással érzékelte kora és a világ alakulását. Számos versében máig aktuális problémákat vet fel és örökegyetemes kérdéseket feszeget. Elbeszélő költeményeivel, eposzaival, balladáival irodalmi emlékezetünk és népköltészeti hagyományunk nagy összefoglalója volt ő, ugyanakkor költőként a modern magyar líra egyik megalapozója is egyben, főképp Őszikék ciklusával, amelyet legendás Kapcsos Könyvébe írt a Margitszigeten élete utolsó éveiben.
Eredendő érzékenysége mellett magánéleti tragédiái és a magyar nemzetet ért sorscsapások is mélyítették benne hazája és az ember jövője fölötti aggodalmát. Ezt a beigazolódott aggodalmat villantja fel az Arany János üzenetei című kiállítás egy-egy idézet és az idézetek ihlette kortárs fotókompozíciók tükrében.
Minden költő addig él, ameddig olvassák – szokás mondani. Arany Jánost üzenetei révén szinte szellemi kortársunknak érezhetjük.

Szerkesztő: Szentmártoni János
Grafika: Gréger Zsolt
Fotó: Onda Péter

Kiállításunk az Arany János Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Program:

Időpont: 2017. szeptember 18-án 17.00 órára

Helyszín: 1062 Budapest, Bajza u. 18.

A kiállítást megnyitja
SZÖRÉNYI LÁSZLÓ
Széchenyi-díjas irodalomtörténész

Közreműködik
Szatmári Attila
színművész

A kiállítást az Arany János Emlékbizottság támogatja.

publikálta:
630 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére