Magyar Napló

Oláh János Emlékest 2018

2018. november 23-án, születésnapjához kapcsolódva (Nagyberki, 1942. november 24.) hagyományteremtő céllal rendezte meg a Magyar Napló szerkesztősége a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző estet a Magyar Napló Könyvesboltban. Oláh János a kor egyik legmeghatározóbb költője, prózaírója, a Kilencek költőcsoport tagja, aki az irodalomszervezés területén is múlhatatlan érdemeket szerzett. A zsúfolásig megtelt teremben a családtagok jelenlétében, barátok, kollégák, pályatársak, sportbarátok, művészettörténészek és tisztelők gyűltek össze, hogy együtt idézzék fel e kiemelkedő alkotó és irodalomszervező életét és munkásságát.

Az est nyitányaként a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó adta elő Oláh Jánosnak az általuk erre az alkalomra megzenésített A végső tudás felé című versét. Harcsa Veronika a kezdetektől tagja az Oláh János által indított, HangHordozók – Énekmondók verseny zsűrijének. A verseny során immár száznál is több kortárs verset zenésítettek meg a pályázók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megjelenteket Zsiga Kristóf kiadóvezető köszöntötte, aki beszélt Oláh János örökségéről, és szellemiségének továbbéléséről a kiadó életében. „Az alkotói és emberi minőség csak kevesek életében kapcsolódik olyan mélyen és erősen egybe, mint Oláh János esetében, aki megkerülhetetlen szakmai, és példaértékű emberi kvalitásaival írta be magát a magyar irodalom legnagyszerűbb teljesítményei közé.” Hozzátette, hogy “hiányát most is érezzük – ám szeretnénk, ha a szomorú gondolatok helyét lassan-lassan átvenné egy derűsebb, hálás emlékezés egy nagy emberre. Hiszen hálát kell adnunk a gondviselésnek, hogy Oláh János közöttünk élt, és mi a közelében élhettünk. Nagy ajándék, hogy ma is hallhatjuk szavát, hiszen írásain keresztül szól hozzánk. Ezért mai estünkön Oláh Jánost mint alkotóembert helyezzük a középpontba, színművészek és előadóművészek segítségével művein keresztül szeretnénk megidézni kivételes alakját. A Magyar Napló Kiadó Oláh János emlékét szeretné ápolni azzal is, hogy folytatjuk életmű-sorozatának kiadását: legfontosabb terveink között szerepel, hogy Mezey Katalinnal együttműködve egy esszé-, valamint egy dráma és hangjáték-kötetet jelentessünk meg. Jövőre tervezzük egy életműkonferencia megrendezését is, hogy a szakmai közösség és az olvasók figyelmét ráirányítsuk alkotásaira.”

Ezt követően Vizi Mária Mint egy mély folyóban – Oláh János költő portréja című filmjének segítségével idézték meg Oláh János szellemét. A filmben beszélt a mellőzöttség 17 évéről, amikor cselgáncsedzőként kereste kenyerét, még tanári állásba sem engedték, az irodalmi szféra pedig szóba sem kerülhetett. Szerencséjére Nagy László ajánlására Illés Endre úgy döntött, hogy megjelenteti a Közel című regényét, így könyvei megjelenthettek. Mint mondta, az akkori kultúrpolitika alapvetése volt, hogy a népi irodalom folytonosságát meg kell törni. A nagyokhoz nem mertek nyúlni – tekintélyüknél fogva – de a fiatalabb nemzedékek képviselőit már nem tűrték el. Mégis, kell legyen olyan irodalom, amely megírja a magyarság kollektív történeteit.

Az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat idén első alkalommal adják át az est során a tíz nyertes pályázónak. A tekintélyes, bruttó 200.000 Ft/ hó összegű ösztöndíj két éves időtartamú. Az ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez kedvező feltételeket biztosítva a magas színvonalú szakmai tapasztalat megszerzéséhez. A díjakat Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK) ügyvezetője, és Erős Kinga író, a Magyar Írószövetség titkára, a kuratórium tagja adják át. Tardy-Molnár Anna elmondta, hogy bár a MANK több díjat is kezel, az Oláh Jánosról elnevezett ösztöndíjat különösen fontosnak tartja. Erős Kinga elmondta, hogy nagyon sok értékes pályázó közül kellett választania a kuratóriumnak, ezért arra biztatja azokat, akik idén nem kapták meg az ösztöndíjat, hogy a jövőben is bátran pályázzanak.

A nyertesek névsora:

Bolla Eszter, Bonczidai Éva, Buzási Viktória, Hutvágner Éva, Kecskés Szulamit, Makkai Tamara Csilla, Pataky Adrienn, Smid Róbert, Varga Melinda, Vásári Melinda

Az est Tallián Mariann és Lázár Balázs színészek versszínházi műsorával folytatódott, amelyben Oláh János lírai és prózai műveiből egyaránt válogattak. Az alábbi versek hangzottak el: Katonák, Gramofon, Hét tanács, Adj meg mindent magadnak, Olyan nehéz…, A tanító, Földre lapult fűszál. (Jókai Annának). Emellett a Közel című nagyregény részleteit adták elő a színművészek.

Immár harmadik alkalommal adja át a Magyar Napló Kiadó, a Széphalom Könyvműhely és az Orpheusz Kiadó „Az év legsikeresebb szerzője”- díjat. A díjat azok a szerzők kapják, akik könyveit a legnagyobb példányszámban vásárolták meg, s akik maguk is sokat tettek könyvük népszerűsítéséért. A díjat korábban olyan szerzők kapták, mint – csak néhánya példát említve – Jókai Anna, Ughy Szabina, Nagy Zsuka, Farkas Wellmann Endre, Szakolczay Lajos, Kende Kata. 2018-ban az alábbi szerzők részesültek az elismerésben:

Magyar Napló Kiadó: Szakály Sándor (fia, Szakály Zoltán vette át a díjat), Széphalom Könyvműhely: Báger Gusztáv, Orpheusz Kiadó: Szalay Károly

Szalay Károly elmondta, hogy könyvével Európát szerette volna felébreszteni, hiszen csak a kereszténység ízig-vérig európai vallás, ezért fontos mindannyiunk számára. Báger Gusztáv a felolvasta Kagyló című versét, amelyet még Oláh János 70. születésnapjára ajánlott, ezt követően pedig egy három napja befejezett új költeményét olvasta fel. Szakály Sándor 2016-ban is elnyerte a díjat, így ő az első újrázó a díj történetében. Külföldi tartózkodása miatt fia, Szakály Zoltán vette át a díjat és olvasta fel édesapja köszönő sorait.   /Nemes Attila/

Az est további képei:

publikálta:
668 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül