Magyar Napló

Már lehet szavazni a HangHordozók – Énekmondók versenyének dalaira

Médiapartnerünk, az M5 televízió stúdióban rögzítette a HangHordozók verseny döntőseinek dalait, amelyekre lájkok (és megosztások) segítségével lehet szavazni.  A felvételek a nevekre kattintva tekinthetők és hallgathatók meg. A döntősöket ABC rendben találjátok. A döntőre bárki jöhet szurkolni az A38 hajóra 2019. május 4-én 13 órától. A belépés díjtalan!

Szavazni – vagyis likeolni – május 1-től május 4-én, 12:00 óráig lehetséges, a különdíjas alkotó pályaművét az M5 kulturális csatorna bemutatja műsoraiban.

FIGYELEM!: A produkció teljes bejegyzését likeolja, ne csak a videót. A csak a videóra leadott szavazatok érvénytelenek!

Dudás Bertalan és Kormos Bálint

Dudás Bertalan és Kormos Bálint duója kifejezetten a HangHordozók versenyére állt össze, amúgy egyetemi ismeretség az övék. Bertalan beleszeretett Marno János: Négysoros című versébe. A költőt egyébként testközelből is ismeri, ugyanis versírásra tanította őt az egyetemen. És hogy mi fogta meg az alkalmi duót ebben a négy sorban? Egy zsigeri élmény egyszerű megfogalmazása, melyet a dal zenei eszközeivel szeretnének kihangsúlyozni.

📚 Marno János: Négysoros című versét előadja: Dudás Bertalan és Kormos Bálint 🎵

DUSKA – Kazai Ági & Stefan Uhrinak

A DUSKA egy többszörös díjnyertes nemzetközi akusztikus duó. S bár a DUSKA kettejük nevéből állt össze, nagyon is érvényes rájuk a szó szláv jelentése: lélek. Zenéjükre az egymásra hangolódás, a kísérletezés, és a kapcsolódási pontok keresése a jellemző. Az improvizáción alapuló koncertjeiken a két énekhang harmóniája, a gitár és az effektek használatából adódó lehetőségek dominálnak. Előszeretettel használják dalszövegként magyar költők verseit, a HangHordozók versenyére Gergely Ágnes: Csonka szimfónia című versét hozták. A megzenésített vers közben új címe kapott, ez lett a Régi kert, melynek személyes élmény a háttere, ugyanis Kazai Ági életében is van egy olyan kert, amire szívesen emlékszik vissza.

📚 Gergely Ágnes: Csonka szimfónia című versét előadja: DUSKA – Kazai Ági és Stefan Uhrinak. 🎵

Fodor Gábor

Fodor Gábor Gyöngyösön született, gyermekkorát pedig Jászárokszálláson töltötte. Az íjászat, majd a gördeszka iránti érdeklődését 14 éves korában váltotta fel, a gitározás. Ma már nemcsak előadja a dalokat, de zenét- és verset is ír. A hobbiból szenvedély lett, majd önkifejezés, és néhány év elteltével már az énekléshez is vette a bátorságot. József Attila és a költészet szeretete miatt örülne, ha a versek, a gondolatiság, a magyar szavak nem vesztenének jelentőségükből sem most, sem a jövőben.
Ehhez viszont igaz szavakra, és tiszta emberekre van szükség, és minden vágya, hogy ilyenné válhasson. Fodor Gábor már egy alkalommal különdíjasa is volt a versenynek.

📚 Marcsák Gergely: Különjárat című versét előadja Fodor Gábor. 🎵

Iris

Minden egy álommal kezdődik. És némely álom valósággá is válik. A pályázati felhívás hívta életre az Iris zenekart, tagjai Hámori Márton, Marschalkó Kristóf, Faragó-Kádár Antal és Plaszkó Bence. Az új dalt egyből a saját dalok mellé tudták helyezni, hiszen a Gyalogos érzésvilága, mondanivalója hasonlít a már korábban létrejött, de nem publikált dalokhoz.

📚 Kiss Benedek: Gyalogosan című versét előadja az Iris.🎵

 

 

JaMese

A JaMese énekese, Molnár Emese visszatérő versenyzője a HangHordozóknak, igaz néhány évvel ezelőtt még szólóban nevezett be. És hogy mi is a JaMese? Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese, aki már gyermekkorában magába szívta a mesék, történetek szeretetét, és akinek nem más mesélte ezeket, mint az édesanyja. Ezek az élmények szolgálnak inspirációul a dalaihoz is; örökérvényű, értékálló, ugyanakkor modern történetek ezek, melyben a dallam és szöveg szimbiózisa teremti meg a JaMese sajátos világát.

📚 Buda Ferenc: Depresszió c. versét előadja: JaMese – Molnár Emese, Badics Márk, Éder Ferenc és Udvarhelyi Gábor. 🎵

Járdasziget

A Járdasziget menedék a rohanó világban, pillanatnyi “közösségi tér”. Egy hely, ahol nem lehet, de nem is kell rejtőzni, a járdaszigeten mindenki önmaga. S ha összetalálkoznak hasonló emberek, akár el is időzhetnek ott kicsit. Ez a járdasziget összeköti az embereket, akár 200 kilométer távolságból is. 
Jóbi Annamária Csanádapácán, Németh Viktor pedig Budapesten él. Hasonlóan éreznek a zenében, versben és a dalban. Nem szeretnének semmi mást, mint megérinteni, gondolkodásra ösztönözni a járdaszigetre tévedőket. Ha a zaj kicsit alábbhagy, megszólaltatni a gitár és a lélek húrjait. Mostani dalukhoz felkérték a hátán hangszerével éppen arra járó Ábrahám Mátét, hogy csatlakozzon.

📚 Tóth Krisztina: Kikapcsolom a gépet című versét előadja a Járdasziget.

Kovács Máté

Kovács Máté ezúttal hátra hagyta zenekarát, a Kedveskovácsot, viszont a versek szeretetét magával hozta a Hanghordozókra. Nem is lehetett ez másként egy olyan zenésznél, akinek az édesapja több száz verset tudott fejből, ő maga pedig több ezer könyv és sok – sok hangszer között nőtt fel. Ahogyan ő mondja, nála cselló és a klasszikus zene ágyazott meg a basszusgitárnak és a rockzenének.
Néhány évvel ezelőtt kerültek ismét a kezébe édesapja versei, és az egyik kedvence, az Oktalan dal egy dallamot is hozott a fejébe. És aztán sorra jöttek a költők, Kányádi Sándor, József Attila és Weöres Sándor kottába írt versei. A HangHordozók versenyén Kántor Péter költővel teszi fel a kérdést: „ …ha bejön az élet, ha jókor születek és jókor élek, és jókor halok meg, ha van jókor, mit remélek?”

📚 Kántor Péter: Ha bejön az élet c. versét előadja: Kovács Máté.

Krasznai Gíta

A HangHordozók versenyére állt össze régi és új barátokból a zenekar, hogy megpróbálja Tandori Dezső összesen nyolc szóból álló, de annál több mindenről szóló versét úgy elénekelni úgy, hogy minden szó alá legyen támasztva a hangokkal. A zenekar néhány tagjától a képzőművészet sem áll távol, sőt, hiszen Krasznai Gíta festészetet tanult, ahogyan a húga, Krasznai Mohini is, akivel sokat énekelnek együtt. De van közöttük mikrobiológus, Palatinszky Márton basszus klarinétos és egy dalszerző és hangmérnök, Albert Péter. Ahogy elmesélték, nagy kihívás és kaland volt a csapatnak az Elválasztás és összetartozás című verssel dolgozni, megpróbálni elemezni, és átültetni azt úgy, hogy a vers fontossága megmaradjon.

📚 Tandori Dezső: Elválasztás és összetartozás c. versét előadja: Krasznai Gíta, Krasznai Mohini, Albert Péter és Palatinszky Márton. 🎵

Németh Viktor

Németh Viktor budapesti dalszerző, gitáros-énekes. Gyerekkorában zongorázott, azután tizenévesen autodidakta módon tanult meg gitáron és több más hangszeren játszani. Ugyanekkor elkezdett dalokat is szerezni. Tanulmányai során nagyon megszerette a verseket, ezért megzenésítésükkel is elkezdett foglalkozni. Az idők folyamán a klasszikusokról a kortárs költőkre terelődött a figyelme. Számára a költemény az elsődleges; a zene, dallam szerepét abban látja, hogy a vers érzelmi tartalmát eljuttassa a hallgatósághoz – emiatt különösen szívesen foglalkozik költőNŐK verseivel; náluk különösen dominál ez az érzelmi tartalom. Egyedül és formációkban is játszik, számos stílusban és környezetben zenél és komponál, eddig valamennyi Hanghordozók versenyén részt vett.

📚 László Noémi: Élő című versét előadja Németh Viktor.🎵

NorAcoustic

A NorAcoustic név mögött Kaczander Nóra előadóművész és gitároktató áll. Hét éves kora óta gitározik és énekelek. Gyerekként klasszikus zenét tanult, majd egy kubai gitáros hatására ismerkedett meg a spanyol és a latin gitározás művészetével. Később a dzsessz felé fordult, amit a konzervatóriumban és magánúton is tanult. 17 éves korában készítette el az első vers megzenésítését. Fiatal előadóművészként az a célja, hogy a dalokkal új köntösbe bújtassa a magyar klasszikus és kortárs költészetet.

📚 Kántor Péter: Egy madár repül című versét előadja a NorAcoustic. 🎵

 

Szlama László

A fiatal muzsikus hisz a hagyományos népzenében és a koboz reneszánszában, – melybe első látásra beleszeretett – amellett hogy már eddig is számos kortárs zenei hatás érte. Hangszerét több állandó formációval népszerűsíti itthon és külföldön is. A hagyományos moldvai csángómagyar kobozjátékot az óvodától az egyetemig szinte minden korosztálynak tanítja. Amellett hogy játékában ennek a különleges hangszernek a technikai határait feszegeti, most a HangHordozók versenyén azt is megmutatja, hogy kobozreneszánsz és a kortárs magyar költészet milyen közel is állnak egymáshoz.

📚 Báger Gusztáv: Macskalesen c. versét előadja: Szlama László. 🎵

publikálta:
669 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül