Magyar Napló

Megjelent a Magyar Napló augusztusi száma

A Magyar Napló augusztusi számának élén Rosonczy Ildikó jegyzetében a magyar államalapítás ünnepének alkalmából István király művéről és Kós Károlynak a szent királyról szóló regényéről, Az országépítőről ír: „Olyan időszakban született a mű, amikor hasonló kérdésekre kellett a magyarságnak választ adnia, mint István korában: hogyan lehet a méltó megmaradást biztosítani akkor, amikor a felszabdalt ország magyar közösségeire a jövőtlenség komor árnyéka vetődött?” Augusztus hónapban azonban nemcsak az államalapításra emlékezünk, hanem a mohácsi csatára is: Hóvári János esszéjében a második mohácsi csatáról ír, a Habsburg Birodalom katonai erőinek hatalmas, európai jelentőségű győzelméről: „ami 1526. augusztus 29-én elveszett, azt 1687. augusztus 12-én visszanyertük. Ez a Mohács-hagyomány azonban sohasem rögzült kellőképpen a magyar emlékezéskultúrában”. Mezey Katalin és Nagy Borbála Réka írásai Nagy László költői-emberi üzenetéről és bulgáriai emlékezetéről szólnak: idén júniusban fejeződött be a szmoljani Nagy László Emlékház felújítása, amelyben új állandó kiállítás nyílt.

A lapszámban továbbá Farkas Wellmann Éva, Marin Georgiev, Kürti László, Marcsák Gergely, Petőcz András, Rónai-Balázs Zoltán, Szabó Palócz Attila, Tari István versei, valamint Fecske Csaba és Hegedűs Imre János prózái szerepelnek. A Nyitott Műhely rovatban Bakonyi István beszélget az idén hatvanéves Petőcz András költővel, íróval indulásáról, a Magyar Műhely örökségéről, a ’80-as évek magyar irodalmi életéről, a franciaországi évekről, a regénytrilógiáról és a költészet szemléletformáló hatásairól. Az Európai Figyelő rovatban tucatnyi ír költő versét és vallomását gyűjtöttük össze A szív legmélye (Deep Hearth’s Core, 2017) című, ír költőket felvonultató antológiából. Közöttük szerepelnek olyan kiválóságok, a mai ír líra vezéralakjai, mint Thomas McCarthy és Gabriel Rosenstock. A Könyvszemle rovatban Zsille Gábor Készülődés, Böszörményi Zoltán Soha véget nem érő szeretkezés és Farkas Gábor A megtalálás öröme című kötetéről olvashatunk. Lapszámunkat Szent Istvánt ábrázoló képzőművészeti alkotások reprodukcióival illusztráltuk.

A folyóirat megvásárolható a Magyar Napló Könyvesboltban (1085 Bp., József Krt. 70. Nyitva: H-P: 10-18 óra) 20% kedvezménnyel, vagy megrendelhető ITT, ahol az ár tartalmazza a postázás költségeit. Emellett lapunk megtalálható a hírlapárusoknál.

publikálta:
685 publikáció
Avatar

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül