Magyar Napló

Az Oláh János Emlékest képei

2019. november 22-én, születésnapjához kapcsolódva (Nagyberki, 1942. november 24.) immár negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Napló szerkesztősége a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző estet a Magyar Napló Könyvesboltban. Oláh János a kor egyik legmeghatározóbb költője, prózaírója, a Kilencek költőcsoport tagja, aki az irodalomszervezés területén is múlhatatlan érdemeket szerzett. A zsúfolásig megtelt teremben a családtagok jelenlétében barátok, kollégák, pályatársak, sportbarátok, művészettörténészek és tisztelők gyűltek össze, hogy együtt idézzék fel e kiemelkedő alkotó és irodalomszervező életét és munkásságát.

Az est nyitányaként Szlama László adta elő Oláh Jánosnak erre az alkalomra általa megzenésített versét. Szlama László a HangHordozók – Énekmondók versenyének harmadik helyezettje és különdíjasa, aki az est során még további három Oláh János verset énekelt.

A megjelenteket Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte, aki beszélt Oláh János örökségéről és szellemiségének továbbéléséről. Jánosi Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője Oláh János munkásságáról beszélt, kitérve a nemrég megjelent Európai vőlegény című posztumusz kötetre, amely Oláh János összegyűjtött színműveit, hangjátékait tartalmazza. Az ebben szereplő Durazzói Károly című drámájából adott elő részletet Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész.

Frissen jött ki a nyomdából az Oláh János recepcióját feldolgozó „Zengj, hol minden üres…” – Oláh János világa című kötet, amelyet Stamler Ábel mutatott be. Oláh János alakját idézte fel az Európa elrablása című vers, amelyet a szerző előadásában nézhettek meg az est résztvevői egy korábbi felvételről.

 

Immár ötödik alkalommal adja át a Magyar Napló Kiadó, a Széphalom Könyvműhely és az Orpheusz Kiadó az Oláh János által alapított „Az év legsikeresebb szerzője”-díjat. A díjat azok a szerzők kapják, akiknek a könyveit a legnagyobb példányszámban vásárolták meg az elmúlt év során, és akik maguk is sokat tettek könyvük népszerűsítéséért. A díjat korábban olyan szerzők kapták, mint – csak néhánya példát említve – Jókai Anna, Kende Kata, Nagy Zsuka, Ughy Szabina, Farkas Wellmann Endre, Szakály Sándor, Szakolczay Lajos. 2019-ben az alábbi szerzők és műveik részesültek az elismerésben:

Magyar Napló Kiadó:

Csender Levente A különleges Meditittimó kalandjai

Széphalom Könyvműhely:

Jámborné Balog Tünde Különös tartomány

Orpheusz Kiadó:

Homoki-Nagy István Nádi szélben

A díjakat a kiadó vezetői és képviselői adták át: Zsiga Kristóf (Magyar Napló Kiadó), Mezey Katalin (Széphalom Könyvműhely), Pánczél András (Orpheusz Kiadó).

Szlama László újabb előadását követően került sor a Magyar Napló 30 elnevezésű novellapályázat eredményhirdetésére, amelyet a rendszerváltozás és a Magyar Napló folyóirat alapításának 30. évfordulója alkalmából hirdetett meg a szerkesztőség és a Magyar Írószövetség. A 140 beérkezett pályamű szerzői közül az alábbiakat díjazta a zsűri:

  1. díj: Horváth (EÖ) Tamás
  2. díj: Hajnal Csaba
  3. díj: Miklya-Luzsányi Mónika, Lokodi Imre

Az estet Tallián Mariann és Lázár Balázs műsora zárta, akik Oláh János verseiből adtak elő.

Gratulálunk a nyerteseknek és a díjazottaknak!

 

 

publikálta:
695 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül