Magyar Napló

KEP – Törzsasztal fórum

 

Ezúton hívjuk a következő programunkra, amelyet egyben a március 15-i megemlékezés tiszteletére is szervezünk:

 1. március 10. (kedd) 17 óra
  Téma:

  KEP 56-os Dialógus Bizottság Fórum
  Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hadbírósági perei az esztergomi hadosztály tisztjei és katonái ellen.
  In memoriam Mecséri János ezredes, születésének 100. évfordulóján. (április 18.)

  Felkért előadók:
  Dr. Marossy Endre
  hadtörténész,
  a KEP ’56-os Dialógus Bizottságának alelnökeProf. Jánosi Zoltán

  a Magyar Napló főszerkesztőjeDr. Kahler Frigyes

  jogász, történész, egyetemi docens, a KEP szenátora és a KEP ’56-os Dialógus Bizottsága tagja

Moderátor:
Dr.Czeglédi József
a KEP ’56-os Dialógus Bizottságának elnöke, 56-os szabadságharcos
a KEP elnöke

Helyszín: az MTA Könyvtár tanácsterme
Budapest V.ker. Arany János utca 1., II. emelet

A fontos téma megítéléséhez jó tudni, hogy 56-os forradalom és szabadságharc napjaiban a Magyar Honvédség legütőképesebb magasabb egysége Mecséri János ezredes esztergomi 7. gépesített hadosztálya volt. Ennek több alakulata is szembekerült a szovjet intervenciós csapatokkal. A pesterzsébeti Jutadombnál november 4-én szétvertek két szovjet menetoszlopot és aratták a Magyar Honvédség és a nemzetőrség egyetlen közös győzelmét szovjet csapatok felett. A hadosztályt feloszlatták, Mecséri ezredes egykori esztergomi parancsnoki épületében szovjet alakulatot helyeztek el. A Magyar Néphadsereg legkiválóbb hadosztályparancsnoka volt, de még a neve is feledésbe merült  1990-ig. Ezt követően az ellene hozott ítéleteket semmissé nyilvánították, posztumusz altábornaggyá léptették elő.

A megtorló gépezet 1957-58-ban lesújtott a hadosztály egészére. Dr. Marossy Endre hadtörténész 2004 óta kutatja a jutadombi harcok és a megtorló perek történetét: Mecséri János ezredes és társai, Pércsi Lajos őrnagy és társai, Kovács István vezérőrnagy és társai perét. Levéltári kutatásokra alapozott három könyve és a most készülő negyedik képezi az alapját előadásának. Könyveit a Magyar Napló adta ki. Főszerkesztője, prof. Jánosi Zoltán mond rövid köszöntőt fórumunkon. Az 1957-58-ban ítélkező hadbíróság szervezetét, működését  Dr. Kahler Frigyes jogász, történész mutatja be első rövid előadásában és tárja fel a következő előadás hadbírósági pereinek jogi hátterét. A bemutatásra kerülő három perben közös a tanácselnök személye: dr. Ledényi Ferenc hadbíró ezredes, egyike a legtöbb halálos ítéletet hozó bíróknak. Dr. Marossy Endre hadtörténész foglalja össze az esztergomi hadosztályt sújtó megtorló eljárásokat és hasonlítja össze azok részleteit.

A rendezvény moderátora Dr. Czeglédi József, a KEP elnöke. Rövid megnyitójában megemlékezik két történelmi dátumról is: ez március 15., illetve Mecséri János ezredes születésének 100. évfordulója, 2020. április 18. (A Mecséri per 12 halálra ítéltje között volt Puchert János is aki kegyelemből „csak” 12 évet töltött börtönben. Puchert a KEP tagja és szenátora is volt és múlt évben bekövetkezett haláláig társelnöke Czeglédi Józsefnek, a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnökének.)

A helyszínen lehetőséget biztosítunk dr. Marossy Endre könyveinek megvásárlására:

 • Jutadombi történetek 1956. Bp. 2017.
 • Mecséri János ezredes és 51 katonájának hadbírósági pere 1958. Bp. 2018.
 • Pércsi Lajos őrnagy és társai hadbírósági pere 1958 – Schmidt-kastély, Óbuda 1956. Bp. 2019.
publikálta:
754 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül