Magyar Napló

Megjelent az Irodalmi Magazin Csoóri-száma

Csoóri Sándor költő, esszé- és filmíró, a rendszerváltozás emblematikus alakja, idén lenne kilencvenéves, az Irodalmi Magazin őszi lapszáma őrá emlékezik sokoldalú munkásságának áttekintésével.

Csoóri Sándor alkotói szemléletében népi és urbánus nem ellentétet, hanem szintézist alkot. Életművével autonóm, a jelenségeket a maguk teljességében, ugyanakkor összetettségében is megmutatni képes, a fogalmi, tudományos nyelvvel egyenjogú, világirodalmi rangú líra- és esszényelvet alkotott.

Az összeállítás célja, hogy Csoóri költői, gondolkodói és közéleti teljesítményének bemutatásával a teljes alkotói személyiség kerüljön a figyelem középpontjába.

Szakolczay Lajos irodalomtörténésszel Csoóri Sándor költészetéről és annak hatásáról, Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténésszel a szerző politikai tevékenységéről, a rendszerváltozásban
betöltött szerepéről, Kovács Attila Zoltán könyvkiadóval pedig az életműkiadás jelen állásáról és a tervekről beszélgettek, míg Rátóti Zoltán színművészt Csoóri-estje kapcsán a versmondás kihívásairól kérdezték az Irodalmi Magazin szerkesztői.

Számos műelemzés mellett tanulmányokat közölnek többek között Illyés Gyula és Csoóri Sándor kapcsolatáról, a szerző film- és esszéírói, szociográfiai munkásságáról, valamint életművének zenei vonatkozásáról is. Csoóri-inspiráció címmel költők vallanak meghatározó versélményeikről és a szerzővel való kapcsolatukról.

A lapszámot Csoóri Sándor által kedvelt képzőművészek munkái, gazdag fotóanyag, illetve a költő versei illusztrálják.

A kötet megvásárolható a Magyar Napló Könyvesboltban (1085 Bp., József Krt. 70. Nyitva: H-P: 10-18 óra) vagy megrendelhető ITT 20% kedvezménnyel.

 

publikálta:
695 publikáció

1 megjegyzés
 1. lantos

  KUI JÁNOS

  Szárnyalás sötétben

  Minden szónak súlya van,
  tündököl a fényben,
  felemelkedik az égre,
  s szárnyal a sötétben.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül