Magyar Napló

Meghívó – Székelyhidi Zsolt: Ami kék lesz című könyvének bemutatója

Gyógyító szavak irodalommal – élő, ihletett beszélgetések és költészeti performansz
Székelyhidi Zsolt: Ami kék lesz című könyvének bemutatója
Beszélgessünk az irodalomról, az alkotás folyamatáról!
Arról, hogy mi is az az erő, ami egy művészt arra késztet, hogy megossza az olvasóival, a közönséggel gondolatait. Hogyan teremti meg a munkájához a megfelelő közeget? Élő beszélgetéseink által szeretnénk feloldani a jelenkor traumáit, függetlenül, szabadon. Ha te is megosztanád a témával kapcsolatos alkotásod, kedvenc versed, történeted csak hozd magaddal, s az eseményen, a bemutatót követően lesz alkalmad felolvasni.
Az SPN Krú bemutatja „Elmerülünk egymás torkolatában”
Költészeti performansz
Székelyhidi Zsolt Ami kék lesz című könyvének kapcsán az SPN Krúval (Berka Attila és Székelyhidi Zsolt) ismerjük meg a kék szín jelentését az író szerelmi líráin keresztül, Fábián Franciska közreműködésével.
A kötetről
Székelyhidi Zsolt előző két verskötete, a Csurom és a Színült, melyek szintén a Parnasszus Könyvek sorozatban jelentek meg, egy újragondolt szerelmi lírát vázoltak fel sok utazással, a kék tengerrel, egzotikus nyaralásokkal és persze a szükségszerűen mindig megjelenő otthonképpel, ami az utazások lezárásaként – mintegy bezárva a kört – a megnyugvást, csendet biztosítja a költő és párja életében. Az Ami kék lesz című kötet ebből a szerelmi lírából mozdul el, ha úgy tetszik, zárul (másképpen) vissza egy filozofikusabb és ezáltal mindenképpen magányosabb(nak tűnő) költői világba, ahol a szerelem mint a világot láthatatlanul mozgató mellékszál jelenik meg. A versek szempontjából tehát sokkal fontosabbak a költőben az érzelmek ellen is dolgozó, azokkal párhuzamosan induló-érkező világértelmezések. Ám ezek a meglátások, gondolatok újra meg újra feloldódnak, absztrachálódnak bizonyos színekben (a kék minden árnyalatában vibráló tengerhez is visszanyúlva), így az értelem végsősoron újra alárendelődik az érzelmeknek. A színekkel, illetve a színek hiányával, a lira “színeváltozásaival” eljátszó szövegek az együttlét más dimenzióiban járnak, ahol a fizikális kontaktus háttérbe szorul, és megmutatkozik a belső, a valóságtól mégiscsak elzárt költőlélek.
Az élő beszélgetések moderátora Domján Kata, többszörös nemzetközi díjas színésznő.
Az eseményen fotók készülnek. A résztvevők az eseményen való részvétellel hozzájárulnak, hogy kép készülhet róluk. Az est hozzájárulása: 1500 forint. A bevételből a háború elől menekülteket és a határon túliakat támogatjuk. A kötetet kedvezményesen megvásárolhatjátok a helyszínen.
publikálta:
756 publikáció

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül