Magyar Napló
Akció!

Harangokkal írt évszázad 1920-2020 (Történelmi elemzések, esszék, szépirodalmi művek a trianoni békediktátumról és következményeiről)

3 200 Ft

512 oldal, keménytáblás, védőborítós, cérnafűzött

A trianoni békediktátum századik éve mind a mai Magyarország határain belül, mind a határokon kívül élő magyarok számára alkalmat adott a történelmi katasztrófa előzményeinek, eseményeinek és következményeinek újragondolására. Eddig kevésbé ismert vonásai, tényei is a felszínre kerültek – mind a történettudomány, mind a szépirodalom, mind a személyes emlékezések területén. A Magyar Napló 2020-as számai folyamatosan adtak közre a fájdalmas esemény évfordulóján fogant, különböző műfajú írásokat. A Harangokkal írt történelem 1920-2020 ezeket gyűjti a teljesebb folyamatot illusztráló egységbe, kiegészítve eddig még nem közölt alkotásokkal, más fórumokon közrebocsátott munkákkal és a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársainak tanulmányaival. Az antológia esszéi, novellái, költeményei és történettudományi írásai – az 1989-es rendszerváltozás, a pártállam bukása és Európa átrendeződése után – a tabuk és kényszerek rácsaiból kiszabadult közelítéseket adnak, történelmi dokumentumokat, intellektuális és érzelmi helyzeteket tárva fel. Az eddig nem publikált munkák közül Beke György író és szociográfus – az alkotó hagyatékából kiemelt – hosszabb elbeszélése az események friss közelségéből elsőként e könyvben ad számot az erdélyi magyar közösség hányattatásáról. A kötetben lengyel, török és olasz szerzők is megszólalnak a békediktátumról s következményeiről. A könyv különböző műfajú alkotások gondolatait, üzeneteit szintetizáló összetettsége a kronológia ívére épülve kínálja a históriai összefüggések és távlatok mélyebb megismerését s a belső vallomásokat és sorspéldákat is annak a történelmi eseménynek a megértéséhez, amelyet máig nem tudott sem megnyugtatóan feldolgozni, sem megválaszolni a nemzeti tudat.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Harangokkal írt évszázad 1920-2020 (Történelmi elemzések, esszék, szépirodalmi művek a trianoni békediktátumról és következményeiről)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül