Magyar Napló
Akció!

Irodalmi Magazin – Nemes Nagy Ágnes

1 272 Ft

120 oldal, kartonált, ragasztókötéses, gazdagon illusztrált

Az Irodalmi Magazin idei első lapszáma a száz éve született Nemes Nagy Ágnes életművéről ad átfogó összegzést. A 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb egyéniségének titkaiba nyújtanak betekintést interjúkon, tanulmányokon, műelemzéseken és személyes vallomásokon keresztül, akinek alkotói karaktere, morális tartása viszonyítási pont nemzedékében és az utána következőknek.

Versnyelvének vizsgálata elméleti szinten is távlatokat nyit az irodalomtudomány számára, és lírájának értékeit – a természetet megszólalásba hívó médiumi képességét, a közöttiség tapasztalatát hordozó poétikai gondolkodásmódját – az elmúlt évtizedek recepciójának eredményeire építve, mégis új alapokra helyezve mutatják meg a kortárs megközelítési irányok.

A szerkesztők figyelmet fordítottak Nemes Nagy esszéírói munkásságának bemutatására is, amely a szövegközpontú irodalomértés hangsúlyozásával nemkülönben paradigmaváltó jelentőségű. Összeállításukba bevonták továbbá mindazokat a szempontokat – az Újhold-szellemiségtől kezdve a gyermekköltészeten és a műfordításokon át a szerző pedagógiai nézeteiig és műveinek a közoktatásban való jelenlétéig –, amelyek kijelölik az életmű-kutatás eddigi mérföldköveit, de a következő évtizedek szakmai feladatait is, köztük a hagyaték további feldolgozását.

A lapszámot számos archív portré-, tárgy- és dokumentumfotó mellett a költő saját tollrajzai, általa kedvelt képzőművészek munkái, exkluzívan a jelen összeállításhoz készült grafikák és festmények, valamint a Nemes Nagy-művekre rezonáló klasszikus és kortárs képek illusztrálják.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Irodalmi Magazin – Nemes Nagy Ágnes” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül