Magyar Napló

Nagy Zoltán Mihály: Fogott figurák

2 500 Ft

(válogatott és új novellák, 2015)
A/5, keménytáblás, 362 oldal

A válogatáskötet a Kárpátalján élő író az elmúlt évtizedekben megjelent, valamint legújabb novelláiból gyűjt össze egy csokorra valót.

Nagy Zoltán Mihálynak (1949,  Nagybakta),  a Kárpátalján élő szerzőnek nevét A sátán fattya címmel 1991-ben megjelent regénytrilógiájának első része (és egyben első regénye) tette széles körben ismertté. Később, a mű második, budapesti kiadásakor (Magyar Napló, 2000), miután az anyaországi olvasók és szakmabeliek is megismerhették a regényt, meghozta a teljes elismertséget, amelynek bizonysága a József Attila-díj (2005), és hogy 2005-ben beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé.

Az író első regényével nem a „semmiből” robbant be az irodalmi köztudatba:
az azt megelőző bő két évtizedben a szerző novellák, versek sokaságát publikálta kishazai és anyaországi fórumokban,  többször nyert első díjat irodalmi pályázatokon. Bár az elsőt még hat regény követte, a novella műfaját továbbra is művelte, műveli napjainkban is.

A szerző novelláinak hősei „egyszerű” emberek: juhász, nincstelen kolhoztaggá kényszerített egykori húszholdas gazda, állami gazdaság kocsisa, egészséges nemzeti érzületű apa, a kolhozrendszer életképtelenségét felismerő egykori alapító tag, a rettentő nélkülözésben darabka földjüket aprópénzért eladni kényszerülő atyafiak, munkahelyének elvesztése után anyaországi vendégmunkássá vedlett gyári ezermester, kibékíthetetlen nemzedéki ellentéteken keserűen meditáló öregember stb. A szerző „titka” és elvitathatatlan érdeme a maximális azonosulás hőseivel, akiknek sorshelyzetét, konfliktusait gyakran monológszerűen előadott saját gondolataik síkján jeleníti meg, nemegyszer költői eszközöket is felhasználva; valószínűleg ez a forma és stílus teszi olvasmányossá az írásokat.

Kategória: Címkék: ,

Vissza az oldal tetejére