Magyar Napló
Akció!

Stanisław Jankowski „Agaton”: Hamis igazolvánnyal Varsó halálgyűrűjében (Visszaemlékezések a Harcoló Lengyelországra 1939-1946)

3 600 Ft

720 oldal, keménytáblás, cérnafűzött

„A »csendes-sötétek« – egyszeri jelenség a lengyel fegyveres erők történetében. […] Sohasem alkottak zárt katonai egységet, nem alkottak szabályos katonai hierarchiát, nem rendelkeztek parancsnokkal, fegyvernemi jelzésekkel és csapatzászlókkal.” Az Angliában kiképzett és 1941 februárja és 1944 decembere között Lengyelországban ledobott 316 lengyel ejtőernyős egyike Stanisław Jankowski, fedőnevén „Agaton”. „A dokumentumhitelesítő, vagyis hamisító részleg megszervezésével és működtetésével bízták meg. Csak később tudatosodott benne, hogy így az ő kezébe került a lengyel ellenállási mozgalom szívpumpája. Részlegének feladata ugyanis a megfelelő iratok, dokumentumok, igazolványok, igazolások, különféle típusú engedélyek, ebédjegyek, étkezési utalványok előállítása, biztosítása volt. Megfelelő papírok nélkül egyetlen lépést se lehetett tenni a megszállt Lengyelországban.” A csendes-sötétekről azt állították, hogy legfeljebb hat hónappal élik túl a ledobásukat. „Agaton” a túlélő kevesek egyike. Így e könyvében a hazájukért a legreménytelenebb helyzetben is harcot folytató és elesett ejtőernyős bajtársainak is emléket állíthatott.

Cikkszám: 9786155195969 Kategóriák: , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Stanisław Jankowski „Agaton”: Hamis igazolvánnyal Varsó halálgyűrűjében (Visszaemlékezések a Harcoló Lengyelországra 1939-1946)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül