Magyar Napló
Akció!

Irodalmi Magazin – Németh László

1 272 Ft

116 oldal, kartonált, ragasztókötéses, gazdagon illusztrált

Németh László próza-, esszé-, drámaíró és műfordító születésének százhuszadik évfordulója alkalmából az Irodalmi Magazin a szerző gazdag életművének bemutatására vállalkozott.

Németh László alkotói életútját hat regény, több mint húsz dráma és számos műfordítás mellett több olyan nevezetes esszé is jelzi, amelyek jelentős ideológiai vagy irodalmi vitákat lobbantottak lángra. E viták nyomán gyakran igyekeztek őt megbélyegezni, a legkülönfélébb politikai skatulyákba zárni, mindezért máig nem alakulhatott ki hiteles kép a szerzőről.

Az összeállítás célja tehát alkalmat adni olvasóinknak egy eredeti Németh László-portré kialakítására, amelynek során a szerző valódi szellemi alkatára figyelemmel illeszthetik helyükre az alkotói arckép egyes darabjait.

A folyóirat szerkesztői három irodalomtörténésszel beszélgettek az életműről: Ekler Andreát a szerző irodalom- és kultúraszemléletéről, Monostori Imrét az író esztétikai felfogásáról és kritikusi pályájáról, míg Füzi Lászlót az életmű filológiai érdekességeiről, valamint a Németh László Társaság tevékenységéről kérdezték.

A műelemzések mellett írásokat közölnek többek között Németh László erdélyi témájú drámáiról, Közép-Európa-koncepciójáról, a népi írókkal való kapcsolatáról, valamint 1956-hoz fűződő viszonyáról és szovjetunióbéli utazásáról is.

Németh László-inspiráció címmel költők és irodalomtörténészek foglalták rövid esszékbe az életműhöz fűződő gondolataikat. A lapszámot korabeli fényképek, valamint az író és családja számára kedves képzőművészek munkái illusztrálják.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Irodalmi Magazin – Németh László” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül