Magyar Napló
Akció!

Marossy Endre: Mecséri János ezredes és ötvenegy katonájának hadbírósági pere 1958

2 800 Ft 2 240 Ft

394 oldal, puhatáblás, ragasztókötött

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. november 15-én reggel hét katonát vezettek a Kisfogház kivégzőhelyére. Az esztergomi hadosztály, a Magyar Honvédség legjobb alakulata katonáit, a jutadombi győzelem részeseit és parancsnokait, utolsóként Mecséri János ezredest.
Dr. Marossy Endre hadtörténész 2004 óta kutatja az 1956-os forradalom és szabadságharc pesterzsébeti hadtörténetét, több könyve, számos írása foglalkozott e témával. Ebben a városrészben emelkedik a Jutadomb, ahol 1956. november 4-én a Magyar Honvédség alakulatai a kerületi nemzetőrökkel együtt a szabadságharc egyetlen győzelmét aratták a szovjet csapatok és a velük harcoló volt ÁVH-sok ellen. A hatalom könyörtelen bosszút állt a jutadombiakon. Perbe fogtak mindenkit: a kiskunmajsai és pestlőrinci katonákat, a pesterzsébeti és soroksári nemzetőröket. Az esztergomi 7. gépesített hadosztályt, Mecséri János ezredest és katonáit kegyetlen megtorlás sújtotta. A szerző legújabb könyvének középpontjában e hadbírósági leszámolás, Mecséri János ezredes és ötvenegy katonája perének története áll.
Kik és hogyan folytatták le a nyomozást? Kik emeltek vádat? Hogyan zajlott le az első-, majd a másodfokú tárgyalás? Hogyan értékelhető a védők tevékenysége? Hogyan született meg az első-, majd a másodfokú ítélet? Hogyan sújtotta a megtorlás a többi esztergomi katonát? Miért oszlatták fel az esztergomi hadosztályt, miért irtották ki még az emlékét is?
A történeti részt 66 életrajz követi. Nem csupán az esztergomi hadosztály tisztjeiről, katonáiról, hanem a megtorló gépezet kiszolgálóiról is: vizsgáló tisztek, ügyészek, hadbírók pályafutása tárul fel az olvasó előtt. Ők mindnyájan felelősek azért, hogy kivégeztek hét katonát, évekre, sőt évtizedekre börtönbe juttatták harminckilenc bajtársukat, tönkretéve családok életét.
E könyvvel is fejet hajtunk az áldozatok és a túlélők előtt.

Cikkszám: 9786155195501 Kategóriák: , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marossy Endre: Mecséri János ezredes és ötvenegy katonájának hadbírósági pere 1958” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére