Magyar Napló

Marossy Endre: Pércsi Lajos őrnagy és társai hadbírósági pere 1958 (Schmidt – kastély, Óbuda, 1956)

2 800 Ft

198 oldal, puhatáblás, ragasztott

1958. május 10-ének reggelén három honvédtisztet végeztek ki: Csíky Lajos alhadnagyot, Erdősi Ferenc hadnagyot és Pércsi Lajos őrnagyot. Közülük Csíky és Pércsi az esztergomi hadosztályhoz tartoztak. Ennek parancsnoka, Mecséri János ezredes és ötvenegy társa ellen ekkor már folyt a hadbírósági eljárás.
Dr. Marossy Endre hadtörténész 2004 óta kutatja az 1956-os forradalom és szabadságharc hadtörténetét. Legutóbbi könyvét a Mecséri-perről írta (Mecséri János ezredes és ötvenegy katonájának hadbírósági pere). Ehhez a perhez kapcsolható a Pércsi Lajos őrnagy és társai elleni eljárás. A Forgószél hadművelet idején Budapest III. kerületének legjelentősebb támaszpontja a Schmidt-kastély, a mai Kiscelli Múzeum volt. November 4-én itt gyülekezett a legtöbb, szovjetek elleni harcra kész óbudai lakos, akikhez csatlakoztak a Mecséri-hadosztály esztergomi és jászberényi katonái, tisztjei. Első parancsnokuk Pércsi Lajos őrnagy, utódja Csíky Lajos páncélos alhadnagy volt. November 7-én megtámadtak egy, a Bécsi úton haladó szovjet oszlopot. Annak kilenc katonája esett áldozatul, minden ötödik az ezen a napon elesettek közül. A megtorló gépezet lesújtott a Schmidt-kastély harcosaira. Ez a könyv feltárja, hogyan folytatták a nyomozati eljárást, hogyan született meg az első-, majd a másodfokú ítélet, s kiket végeztek ki ekkor, illetve a Schmidt-kastélyra is hivatkozva más perekben.  Mellékletek sorolják fel a Schmidt-kastéllyal kapcsolatba hozható lakosokat, magyar és szovjet katonákat, a III. kerületi áldozatokat. A szerző felvételei bemutatják a III. kerületi helyszíneket, emlékhelyeket, valamint a sírokat.

Cikkszám: 9786155641190 Kategóriák: , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marossy Endre: Pércsi Lajos őrnagy és társai hadbírósági pere 1958 (Schmidt – kastély, Óbuda, 1956)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére