Magyar Napló
Akció!

Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza (Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek követségi levelezése az Apostoli Szentszékkel 1956–1971)

5 000 Ft 4 000 Ft

 

780 oldal, keménytáblás, cérnafűzött

Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek, 1956–1971 között majdnem tizenöt esztendőt töltött a budapesti amerikai követségen. Az első években az amerikaiak nem engedélyezték a kapcsolattartást – ahogy ők azt megfogalmazták – „spirituális vezetőivel”. 1962-től azonban egyre több levelet válthatott előbb XXIII. János, majd főként VI. Pál pápával és a bíboros államtitkárokkal. Mivel a vatikáni levéltárak egyelőre zároltak, a szerzők az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában őrzött példányok alapján rekonstruálták a kötetük által tartalmazott 119+79 levelet és üzenetet magyar fordításban. Ezekből feltárulnak a bíboros gondolatai Kádár Jánosról, a pártállami időszak abortusz-statisztikáiról, a Humanae Vitae enciklikával kapcsolatos álláspontjáról, menedékes helyzetének számos kérdéséről és főleg Trianonról és prímási illetékességéről a Szent István-i országterület egészén.
A kötet egyben betekintést ad a vatikáni keleti politika, az Ostpolitik alakulásának egynémely kérdésébe is, mégpedig előítélet nélkül, források alapján.

Cikkszám: ISBN 978-615-5465-66-6 Kategóriák: , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza (Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek követségi levelezése az Apostoli Szentszékkel 1956–1971)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére

Bankkártyás fizetés az UniCredit Bank rendszerén keresztül