Magyar Napló
Akció!

„Verekedni utolsó emberig.” A turai lovasütközet 1849. július 20. (tanulmánykötet, szerk. Rosonczy Ildikó)

3 990 Ft 3 192 Ft

 

A/5, keménytáblás, 272 oldal + 16 oldal színes melléklet

A 160. évfordulóra összeállított tanulmánykötet a Pest megyei Tura közelében 1849. július 20-án megvívott orosz–magyar ütközet történetét tárgyalja.

A közép-tiszai hadsereg lovasosztálya, élén a későbbi aradi vértanúval, Dessewffy Arisztid tábornokkal több órás ágyúharc után megütközött a Vác felől visszahúzódó és a Tisza felé felvonuló orosz főerők jobb szárnyának és szekérvonatának biztosítására kiküldött orosz lovasosztaggal. A tizenhárom magyar huszárszázad – támogatva a lengyel légiótól – heves rohamaival megroppantotta az orosz lovasságot.

A tanulmánykötet, mellékletében mintegy két ív terjedelmű dokumentum-összeállítással, valamint korabeli illusztrációkkal a magyar szabadságharc eddig kevéssé ismert fejezetét dolgozza fel, segítséget ad a Pest megyei település helyi hagyományainak ápolásához, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Dessewffy Arisztid máig hiányzó magyarországi szobrát éppen Turán lehetne felállítani.

Cikkszám: ISBN 978 963 9961 04 3 Kategóriák: , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„„Verekedni utolsó emberig.” A turai lovasütközet 1849. július 20. (tanulmánykötet, szerk. Rosonczy Ildikó)” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére