Magyar Napló

Alkotóművészet 2016 – A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. évkönyve

3 800 Ft

A századfordulón minden komolyabb, művészetekkel foglalkozó intézmény megjelentetett egy évkönyvet. A MANK ezt a hagyományt folytatva adta ki a kötetet.

A több mint 150 oldalas kiadvány a képző- és az iparművészet, a fotóművészt, az irodalom mellett a Zrínyi-emlékévvel, a Kaszás Attila-díjjal, művészeti ösztöndíjakkal, alkotóházakkal és művésztelepekkel is foglalkozik.

A kiadványban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntője mellett olvasható egy interjú a művészetek párhuzamos működéséről Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével; míg a Művészek hazánk követei című interjúban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszél.

A képzőművészet témájában Aknay János, Farkas Ádám, Ledényi Attila és Dan Reisinger szólal meg a kötetben, míg az iparművészeti fejezetben mások mellett Cselovszki Zotlán, Mascher Róbert és Selján Márk Endre gondolatai olvashatók. A fotóművészetről Benkő Imre, Puklus Péter, Bahget Iskander, Alapfy László és Fazekas István nyilatkozott a szerzőknek.

Az irodalmi fejezetben Szentmártoni Jánossal olvasható interjú, aki összegzi a nemzetközi könyvvásárokat, de az Írószövetség elnöke megosztja gondolatait a MANK szervezésében megvalósuló rendhagyó irodalomórákról is, valamint megemlékezik Csoóri Sándorról, Esterházy Péterről és Oláh Jánosról. Emellett a fejezet egy-egy Konrad Sutarskival és Lackfi Jánosal készült interjút is tartalmaz.

A zene témájában Szamosi Szabolcs és Strausz Kálmán szólalt meg, míg Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója a Bartók-emlékévről, Selmeczi György pedig Kocsis Zoltánról emlékezik meg.

A Zrínyi-emlékév kapcsán Pálffy Gézával, Fodor Pállal, Varga Szabolccsal és Kőnig Frigyessel olvasható interjú a MANK új kiadványában.

Cikkszám: 9786158048835 Kategóriák: ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Alkotóművészet 2016 – A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. évkönyve” értékelése elsőként

Vissza az oldal tetejére