Magyar Napló - Júliusi szám

Magyar Napló - Júliusi szám

XXXV. évfolyam 2023. július

A Magyar Napló júliusi számának tartalmából:

„Nekem ez a te Edgárod mán első perctűl nem tetszett… Mán a neve se. Meg különben is milyen ember az, aki egy kaszát nem tud megfogni, csak azt a számológépet baszkerálja. Kártya közt a hetes az ilyen.” 

(Lakatos-Fleisz Katalin: Júliusi este)

 

„amikor beomlik minden, ami fájhat,

vasárnap szemgödröt ás a hajnal,

fekete hétfő, fekete kedd, fekete

szerda, szemhéj-csütörtök, írisz-péntek,

pupilla-szombat, mindig csak éjjel”

(Lajtos Nóra: Koponyámban gyertya)

 

„A közös ellenségkép (a rendszerellenesség) (…) összeterelte az értelmiség arra érzékeny részét, és közösen léptek fel – sikerrel. A sikert azóta többen, többször megkérdőjelezték, sőt: a radikálisabbak a teljes rendszerváltozást a Nyugat mesterségesen, külföldről irányított beavatkozásának tekintik. Bárhogy is volt, elvitatni lehetetlen, hogy a hetvenes-nyolcvanas években történt valami, ami a másképp gondolkodó alkotókat egy asztalhoz terelte. A kortárs szociográfiai irodalom részben tiltott vagy legalábbis elhallgatott jelenségekkel foglalkozott, és a kritikai témák, ha jelbeszéddel is, de a nyilvánosság elé kerültek.”

(Horváth Júlia Borbála: A saját farkába harapó kígyó)

 

„Íze tengerben a sónak,

lavíroz a nincsben a csónak,

lábas fedele csendül,

elteszem emlékbe csendül,

nincsapám ül mellettem,

létét ebédre megettem,

volta kutamba szédült,

ősök temploma belém dűl”

(Lackfi János: Három időben)

 

„Tamási regényeiben és elbeszéléseiben gyakran bukkanunk a természetes beszédmódot reprezentáló drámai dialógusokra, színműveiben az emberi és sorskérdések alaphangját a derű és játékosság, de mögötte a hűség és az emberi részvét adja meg. S amikor történetet mesél, egyúttal költő is ő, aki a természetről csak úgy tud szólni, hogy az olykor szabadvers-szerűen áradó szöveget egy tündéri-metaforikus atmoszférába emeli át a mítoszteremtő nyelv lírai képeinek gazdagságával.”

(Vitéz Ferenc: Közlésforma, stílus és narráció költői „vegytana”)

*

A Magyar Napló Nyitott Műhely rovatának júliusi vendége Oláh András tanár, költő, a Partium folyóirat főszerkesztője, akivel Kürti László költő, szerkesztő beszélget emberi és irodalmári pályájának alakulásáról: „Volt idő, amikor valóban ömlöttek belőlem a szavak. Most szélcsöndes idő van. Pihentetem a verseket. Vagy ők pihentetnek engem. De valóban vannak az ember életének olyan pillanatai, amikor szüksége van arra, hogy kibeszélje a benne felgyülemlő dolgokat. Ez egyfajta megkönnyebbülést okoz, mert ezek a versek mindig a kérdőjelek mögé íródnak. (…) Számomra az a jó vers, ami nem enged el. Amihez kényszeresen újra és újra visszanyúlok. Ami hetek-hónapok múlva is bennem zakatol.” A lapszámban továbbá Kovács István, Lackfi János, Lajtos Nóra, Oláh András, Tóth László, Vári Fábián László, Zsumeken Nazsimedenov versei, valamint Andrej E. Skubic, Burns Katalin és Lakatos-Fleisz Katalin prózái szerepelnek. Nemes Attila szerkesztő Beke Mihály András íróval, kultúrdiplomatával készített kisinterjút a szerző legújabb, „Nincsen számodra hely” című esszékötetéről, amely éppúgy tárgyalja Európa és az erdélyi magyarság sorskérdéseit, mint Az ember tragédiáját, vagy épp a kulturális diplomácia szerepét: „Miután a kereszténység megszűnt Európa egységének kifejezője lenni, megszületett belőle az új egység, a modernitás. Igaza lehet Huntingtonnak abban, hogy a Nyugat tragikus módon összetévesztette »a« kultúrát »a« civilizációval, azaz a modernitással, így a kultúra elvesztette a maga nemességét. Nem a kultúra hasonítja magához a modernitást, hanem ellenkezőleg: a modernitás hasonítja magához és egyben banalizálja a kultúrát.” Horváth Júlia Borbála író, kulturális antropológus tanulmányában a mára háttérbe szorult irodalmi műfaj, a szociográfia szerepét vizsgálja a Kádár-korszak bomlasztásában és a magyar valóság megismerésében. Vitéz Ferenc költő, irodalomtörténész, egyetemi oktató tanulmányában azt járja körül, hogy milyen közlésformák, stíluselemek és narrációs módok, a külső és belső valóság milyen egymásban tükröződő játékai alkotják meg Tamási Áron műveinek „költői vegytanát”. A Könyvszemle rovatban Balázs Ádám A legnagyobb székely – Orbán Balázs élete és munkássága, Ferdinandy György Szól a kakas, Oberczián Géza Téridő, Cs. Varga István Hagyatékból – örökség. Bencés tanáraim, példaképeim, diáktársaim, valamint Both Balázs Üres ég alatt című kötetéről olvashatunk. Lapszámunkat a Gyulai Művésztelep alkotói munkáinak reprodukcióival illusztráltuk.

A lapszám tartalma elérhető az archívumban

A tartalom letöltéséhez kérjük regisztráljon vagy lépjen be felhasználói fiókjába

Legfrissebb lapszámok

Magyar Napló 2023 július
Adatok
Kiadó
Magyar Napló Kiadó
Oldalak száma
72
ISSN
08652910
Kiadvány nyelve
magyar
Kiadás dátuma
Főszerkesztő
Jánosi Zoltán
Laparchívum
Az Magyar Napló összes kiadott lapszáma.
Tovább