Határtalan magyar irodalom konferencia

Határtalan magyar irodalom konferencia

"Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az." (Petőfi Sándor)
Pusztay János előadása

Immár hagyományt teremtő módon, ötödik alkalommal került megrendezésre az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Napló Kiadó közös szervezésében a világ magyarságának irodalmára, irodalmi életére tekintő Határtalan magyar irodalom konferencia 2023. szeptember 20–23. között, Badacsonytomajban. Idén is az Egry József Művelődési Ház és Közösségi Ház adott otthont az eseménynek.

A korábbi évekhez hasonlóan az előadások alapkövét az irodalmi műveken át kifejeződő és hagyományozódó erős nemzettudat és összetartás adta. Az előadók a felvilágosodás, a reformkor és a romantika korának keresztmetszetében fejtették ki az aktuális irodalmi évfordulókkal – a Hymnus, Petőfi, Madách és Csokonai születésnapjának emlékezete – kapcsolatos meglátásaikat, ismertették a témákhoz kötődő kutatómunkáikat. Az előadássorozatot dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a rendezvény védnöke nyitotta meg, köszöntőjének kulcsgondolata arra világított rá, hogy ha európai kultúráról beszélünk, valójában a nemzetek kultúrájának összességére kell tekintenünk. Pusztay János nyelvészprofesszor, a konferenciasorozatok „lelke” és kiemelkedő szervezője az irodalom, a nyelv és ezeken keresztül a nemzeti tudat őrzésének e konferenciákon keresztül történő folytonos gondozásáról, értékeinek tudatosításáról beszélt. A helyi és az országos médiumok a megnyitótól kezdve figyelemmel kísérték a rendezvényt. 

A határon túli résztvevők közvetlen tapasztalataikra alapozva adtak képet a környező országokban élő magyarság nemzettudatáról, a magyar kultúrának a jelölt évfordulókhoz kötődő jelentőségéről. Szó esett így az oktatásról, az emlékhelyek és ünnepnapok létjogosultságáról, az érintett magyar művek recepciótörténetéről. A kiemelt szerzők életpályájának részletein túl konkrét műelemzések is elhangzottak, amelyek jelentős mértékben járultak hozzá az eddigi értelmezésekhez. Minden szekció kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyek során az előadók egymás prezentációira reflektálhattak, s új témafelvetések is születtek. Többek között az orosz–ukrán háború európai és ezen belül a magyarságot érintő hatásáról, következményeiről, valamint a határon túli népszámlálás nehézségeiről folyt diskurzus. 

A szakmai fórum kiegészítéseként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjéhez készített rajzaiból összeállított kiállítást tekinthették meg az érdeklődők, s a program részét képezte a film levetítése is. A konferencia hangulatát fokozta a közelmúltban díjazott előadók köszöntése, ünneplése is. 

Az esemény során már felvetődtek a következő évre vonatkozó témajavaslatok, amelyek között kiemelten említendő az Andreanum 800. évfordulója, a magyar irodalom határon túli oktatása, annak módszertana és az éppen aktuális irodalmi évfordulók. Az előadások írásos, bővített anyaga iránt érdeklődők, a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelenő Határtalan magyar irodalom V. című antológiában találhatják majd meg a konferencia teljes anyagát. 

 

Hambalkó Dalma és Szentmártoni Anna
Magyar Napló Kiadó szerkesztői