Irodalmi portrék - kiállítás Vadócz Dávid fotóiból

Irodalmi portrék - kiállítás Vadócz Dávid fotóiból

Vadócz

Hat éve készíti Vadócz Dávid a Magyar Napló címlapfotóit. A képek egyéni "hangvétele", a művész mögött az embert bemutató fotók felkeltették a képei iránti érdeklődést. Jánosi Zoltán, a folyóirat főszerkesztője a megnyitón így fogalmazott: "A magyar irodalom színe-java jelenik meg a képeken. Fekete-fehér arcképeket láthatunk. Az arcképek mögött pedig maga a történelem létezik. Méghozzá kétféle vonatkozásban, először is a személyes történetük, másodszor pedig az egyetemes idő is benne van. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne csak a műveit olvassuk egy szerzőnek, hanem lássuk is, hogy ki az az ember, aki azt a művet megalkotta." 

A fotóst Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotográfus laudálta. Kiemelte, hogy a képek egyik legnagyobb előnye, hogy "Az itt látható írók portréi nem szokványosak, a fotókon szereplők élnek, mozognak, éreznek, gondolkodnak, és a humor is megjelenik a képeken. Nem idealizált portrék, itt nincsenek trükkök, montázsok. Nem ezektől izgalmasak, hanem a megközelítéstől, a gondolkodó ember ábrázolásától, az érzelmi és gondolati lebegéstől, ami jelen van a képeken."

A magyar széppróza napja keretében szervezett kiállításon 30 fotót állítottak ki, amelyek március 20-ig megtekinthetőek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében.

A kiállításon az alábbi alkotók, írók, költők, irodalomtörténészek portréi láthatók:

Ács Margit, Bene Zoltán, Bék Timur, Bíró Gergely, Bodor Ádám, Cs. Nagy Ibolya, Finta Éva, Gáspár Ferenc, Horváth Sándor Domonkos, Horváth (EÖ) Tamás, Imre László, Kiss Anna, Kontra Ferenc, Kopriva Nikolett, Kulin Bori, Kürti László, Ladik Kati, Márkus Béla, Marcsák Gergely, Miklya Luzsányi Mónika, Papp Endre, Regős Mátyás, Rónai Balázs Zoltán, Rózsássy Barbara, Somfai Kara Dávid, Tomaji Attila, Tóth László, Tőzsér Árpád, Villányi László, Vörös Anna